Infracţionalitatea la Galaţi e sub control

Infracţionalitatea la Galaţi e sub control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aşa crede procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă *

Recent, Galaţiul a trăit iarăşi emoţiile, tulburarea, teama provocate de un alt lanţ de infracţiuni grave de natură să provoace nesiguranţă pentru viaţa, integritatea fizică, dar şi pentru bunurile pe care cetăţenii le posedă. Atacuri armate aparent fără o justificare anume, dar cu consecinţe deosebite, atac armat şi jaf la o casă de schimb valutar şi nu numai. În legătură cu această realitate i-am cerut zilele acestea părerea unui exponent  al autorităţii gălăţene în materie de justiţie - Dinu Gâlcă (foto), procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

- Cum se resimte realitatea gălăţeană în cadrul instituţiilor subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi?

- Infracţiunile grave de care am luat toţi cunoştinţă, inclusiv prin intermediul presei, reprezintă, într-adevăr, un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii Galaţiului, dar şi pentru organele cu atribuţiuni în prezervarea liniştii şi ordinii publice. Este evident că temerea gălăţenilor, sentimentul de nesiguranţă pe care-l încearcă sunt amplificate şi de ceea ce se întâmplă în alte zone ale ţării unde au fost semnalate fapte la fel de grave şi, în plus, autorii au rămas neidentificaţi. Nedescoperirea de către organele de poliţie şi parchet ai autorilor unor fapte grave contribuie, evident, la amplificarea sentimentului de nesiguranţă, de teamă.

De la început trebuie făcută precizarea că organele de poliţie şi parchet au anunţat rezultatele anchetelor în diferite faze ale acestora, dacă au fost reţinuţi sau nu autorii, dacă aceştia au fost sau nu arestaţi preventiv în directă relaţie cu gravitatea faptelor comise. Vreau să spun că cetăţenii au fost bine informaţi, oricare ar fi fost natura acestor informaţii.

- Ce trebuie să ştie cetăţenii?

- Le spunem gălăţenilor că în majoritatea situaţiilor dificile s-a acţionat cu promptitudine şi că autorii faptelor au fost reţinuţi, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alte zone ale ţării, unde autorii unor fapte cu impact deosebit nu au fost descoperiţi. Este normal ca oamenii să se impacienteze atunci când ştiu că infractori periculoşi se plimbă în libertate şi că pot săvârşi alte fapte grave. Este însă foarte important că la Galaţi încercările de eliminare a sentimentului de nesiguranţă al cetăţenilor sunt susţinute de elucidarea completă a unor cauze, de descoperirea şi arestarea autorilor.

E adevărat că infracţiunile economico-financiare sunt mai spectaculoase prin amploare şi personajele implicate (oameni de afaceri importanţi, politicieni etc.), dar şi mai important pentru cetăţeni este ca organele în drept, ale Justiţiei în general, să ia cele mai eficiente măsuri astfel încât cei care tulbură liniştea cartierelor, care comit agresiuni împotriva cetăţenilor paşnici, asupra bătrânilor, copiilor, să fie descoperiţi cât mai repede, să fie reţinuţi şi arestaţi, astfel încât să dispară germenii infracţionalităţii chiar şi din zonele rău famate ale oraşului.

Este adevărat că nu întotdeauna reuşim, din multe motive, să acţionăm prompt şi eficient, pe măsura gravităţii faptelor comise, dar vă asigur că încercăm.

- Cum este la Galaţi faţă de alte zone ale ţării?

- Că fenomene infracţionale de genul celor amintite există, dar la Galaţi situaţia nu e scăpată de sub control, ca dovadă că i-am prins pe infractori. Nu e o laudă, ci o realitate. An de an suntem printre cei mai buni din ţară la acest capitol - la identificarea şi arestarea infractorilor, la trimiterea acestora în judecată. E important de ştiut pentru toată lumea că poliţiştii, procurorii şi judecătorii gălăţeni încearcă prin metode specifice şi de cele mai multe ori reuşesc să lupte eficient împotriva infracţionalităţii de genul celei amintite.

La Bucureşti, de exemplu, doar trei la sută din totalul dosarelor sunt trimise spre instanţă prin rechizitoriu. La acest capitol, Galaţiul a fost şi este pe primul loc pe ţară. Acesta este un semn că procurorii manifestă o exigenţă sporită faţă de astfel de cauze şi că, în directă relaţie şi bună colaborare cu instanţele de judecată, la propunerea procurorilor, sunt luate deciziile potrivite. Avem, deci, o relaţie foarte bună şi cu instanţele de judecată, iar excepţiile nu fac, evident, decât să confirme regula.

Citit 1643 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.