Galaţiul are 55 de condamnări pentru corupţie. Vezi care sunt cele mai mari pedepse

Galaţiul are 55 de condamnări pentru corupţie. Vezi care sunt cele mai mari pedepse
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcţia Naţională Anticorupţie lucrează intens, în ultimii ani, pe întreg teritoriul României. O parte din cauzele anchetate au ajuns şi în instanţă, unele dintre ele primind deja şi decizii definitive şi irevocabile.

Pe plan local, în urma activităţii procurorilor DNA, au fost finalizate 55 de cauze de corupţie, toate primind decizii definitive şi irevocabile în perioada 2010-2014. Conform unei centralizări realizate de site-ul romaniacurata.ro, în cazul condamnărilor primite în oraşul nostru, 43,64 la sută sunt condamnări cu suspendare. De asemenea, în 10,91 la sută din cazuri au fost implicate fonduri UE, în 36,36 la sută dintre cazuri condamnaţii lucrau în sectorul public şi în 23,64 la sută aceştia aveau funcţie de conducere.

Cele mai mari pedepse

În clasamentul romaniacurata.ro, cea mai mare pedeapsă dată de o instanţă de judecată a fost cea a lui Liviu Viorel Tudosă, care va sta după gratii 15 ani şi şase luni, fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Pe locul al doilea în topul condamnărilor se află un alt inculpat din acelaşi dosar. Este vorba despre Ştefania Tudosă, care a primit 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Conform procurorilor DNA, care i-au trimis în judecată, Liviu Viorel Tudosă, administratorul SC Autostop SRL Galaţi, şi Ştefania Tudosă, în calitate de asociat şi administrator, au falsificat, în mod repetat, prin contrafacerea scrierii, balanţele pe care le-au folosit la dosarele de credite de la BCR Galaţi, cu scopul de a obţine o linie de credit de peste 1.200.000 de euro. În urma sentinţei primite, cei doi au de plătit, în solidar cu SC Autostop SRL, suma de 2.622.845 de lei, cu titlu de despăgubiri civile.

Cel mai lung proces

Unul dintre cele mai lungi procese a fost cel al lui Mircea Flaviu Moldovan, preşedinte al Comitetului de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Sidex SA Galaţi, care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persanelor, cu consecinţe deosebit de grave.

Dosarul a  ajuns în instanţă în anul 2002 şi s-a finalizat abia în 2011, cu o pedeapsă de opt ani ani închisoare pentru Mircea Moldovan. În acelaşi dosar au fost condamnate alte patru persoane. Astfel, Mircea Aurel Drozan, fost director al SC Sidex SA, a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.

După gratii vor sta, timp de zece ani, aceasta fiind a treia pedeapsă în top, Ioan Escu şi Ioan Pleşu, aceştia fiind acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Magistraţii au decis că şi Constantin Rusnac a făcut trafic de influenţă, în formă continuată, motiv pentru care l-au condamnat la patru ani închisoare.

Ba mai mult, cei doi inculpaţi de pe locul al treilea în topul pedepselor din judeţul nostru, Ioan Escu şi Ioan Pleşu, au de plătit, în solidar, 1.091.005 de lei către partea civilă SC Mittal Steel SA Galaţi.

Cele mai mici pedepse

Pe ultimele două locuri în top sunt doi inculpaţi din dosarul în care Dorin Meran, administrator al SC Metacon Rep SRL, a fost condamnat la un an şi două luni închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene. Cei doi inculpaţi sunt Alexandru Petrea şi Iordan Buruiană, ambii primind câte o pedeapsă de 15 zile de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot în acest dosar a fost condamnat, la patru luni de închisoare cu suspendare, Ene Burueană, inginer la AFDJ Galaţi, acuzat de deturnare de fonduri UE, dar şi Maricica Pintilie, contabil la AFDJ Galaţi, care a primit cinci luni cu suspendare, ambii fiind acuzaţi de deturnare de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.


CITEŞTE ŞI: Războiul nervilor/ ACHITĂRI în dosarele de CORUPŢIE instrumentate de DNA Galaţi

Citit 5375 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.