Curier juridic - Stagiul de cotizare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Diana M. ne întreabă de unde şi cum poate obţine certificatul privind stagiul de cotizare şi punctajul realizat în sistemul asigurărilor sociale de stat. De asemenea cititoarea noastră ne întreabă ce trebuie să conţină un astfel de certificat.

Stagiul de cotizare se certifica asiguraţilor anual, din oficiu, de către CNPAS, prin casele teritoriale de pensii. Astfel, stagiul de cotizare se comunică asiguraţilor prin Certificatul privind stagiul de cotizare şi punctajul realizat in sistemul asigurărilor sociale de stat. Anual, până la data de 31 martie, casa teritorială de pensii eliberează fiecărui asigurat certificatul pentru anul calendaristic precedent.

Certificatul se elibereaza o data pe an fără plata. În situaţia în care asiguratul solicită certificatul în perioada 1 ianuarie - 31 martie pentru soluţionarea unor litigii privind obligaţiile şi drepturile de asigurări sociale, acesta se eliberează fără plată.

Certificatul cuprinde:

- stagiul de cotizare al asiguratului pentru anul precedent, defalcat pe luni, respectiv numărul de zile lucrătoare şi numărul de zile asimilate stagiului de cotizare, potrivit legii. Stagiul de cotizare se defalcă şi în funcţie de condiţiile de muncă;

- situaţia defalcată privind plăţile efectuate în contul bugetului asigurărilor sociale de stat, datorată atât de angajat, cât şi de angajator;

- punctajul asiguratului pentru anul precedent, defalcat pe luni, respectiv salariul mediu brut lunar pe economie şi veniturile realizate care au constituit bază de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale;

- stagiul de cotizare al asiguratului, corespunzător perioadelor de asigurare realizate după 1 aprilie 2001;

- punctajul asiguratului, corespunzător perioadelor de asigurare realizate după 1 aprilie 2001.

Pentru perioadele de asigurare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 certificarea stagiului de cotizare şi a punctajului asiguratului se va face treptat, pe măsura preluării şi prelucrării datelor privind evidenţa asiguraţilor.

Stabilirea domiciliului prin divorţ

Doamna Ioana ne-a scris pentru a-şi lămuri o problemă legată de divorţ. „În prezent mă aflu în proces de divorţ prin comun acord cu soţul meu. Avem un copil minor care urmează să-mi fie încredinţat. Deoarece nu am căzut de acord asupra partajului, acesta va fi făcut ulterior. Ideea este că avem două locuinţe dobândite în timpul căsătoriei. În acest moment locuim separat. Aş dori să ştiu în ce măsură pot cere în instanţă în timpul procesului de divorţ dreptul de a locui la actualul domiciliu până la partaj. De asemenea, în cazul în care se va stabili domiciliul fiecăruia în instanţa până la partaj, în ce măsură soţul meu poate veni oricând în locuinţa mea”, ne întreabă cititoarea noastră.

Stimată doamnă, instanţa de judecată, exercitându-şi rolul activ, se pronunţă în mod obligatoriu asupra încredinţării şi pensiei de întreţinere. Până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de divorţ, întrucât nu s-a sistat starea de indiviziune, şi aţi convenit că împărţeala va opera ulterior (atenţie la modalitatea de împărţeală, întrucât pot exista manopere dolosive, aşa încât acest partaj să nu fie făcut respectându-vă drepturile - vă recomand a apela la un notar) aveţi dreptul de a reveni la locuinţa proprietate comună a celor doi soţi, chiar dacă există o separaţie în fapt. La fel şi soţul dumneavoastră (fiecare dintre soţi are un drept asupra bunurilor dobândite de la data căsătoriei, care au calitatea de bunuri comune, cu excepţiile prevăzute de art 31 Cod Fam.).

Dacă veţi conveni să locuiţi în imobile separate, iar înţelegerea e respectată, lucrurile sunt în regulă.

Dacă, însă, soţul dumneavoastră are un comportament reprobabil, vă agresează constant, există posibilitatea, ca, pe calea ordonanţei preşedinţiale, ca măsură specială, să-l evacuaţi pe soţul turbulent. E o măsură vremelnică , însă e judecată de urgenţă şi cu precădere.

Citit 1163 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.