Informaţii notariale - Donaţia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Dănuţ Dima ne întreabă cum poate face o donaţie unei nepoate din partea soţiei. Domnul notar George Schin ne-a oferit toate informaţiile necesare legate de donaţie.

Donaţia se poate încheia între persoane prezente, caz în care oferta de a dona este acceptată pe loc, notarul public autentificând actul de donaţie, de îndată ce consimţământul părţilor va fi exprimat.

De menţionat că un contract de donaţie se poate încheia şi prin mandatar, cu condiţia însă ca această persoană să posede o procură specială şi autentică.

Dar donaţia se poate încheia şi între persoane absente. Într-o astfel de situaţie, atât oferta donatorului, cât şi acceptarea donatarului trebuie să îmbrace forma autentică. Contractul se consideră încheiat în momentul în care acceptarea ofertei a ajuns la cunoştinţa ofertantului.

Dacă înainte de a lua cunoştinţă despre acceptarea ofertei, donatorul moare sau devine incapabil, oferta donatorului devine caducă, contractul neputându-se încheia.

Act autentic

Valabilitatea autentificării contractului de donaţie este condiţionată de existenţa – chiar la data autentificării, şi nu la altă dată – a consimţământului donatorului, care trebuie să rezulte exclusiv din declaraţia sa formală în momentul autentificării.

Dacă donaţia are ca obiect construcţii şi nu a fost constatată prin înscris autentic, lipsa acestuia nu poate fi acoperită prin procesul-verbal încheiat cu ocazia împlinirii cerinţelor de publicitate.

În fine, donaţia făcută fără act autentic nu poate fi dovedită cu martori, chiar dacă există un început de dovadă scrisă. De asemenea, în cazul în care contractul de donaţie a fost constatat printr-un înscris sub semnătură privată, donatorul nu-l poate valida prin conformare ulterioară.

Citit 953 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.