BREVIAR JURIDIC/ Cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru

BREVIAR JURIDIC/ Cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Cuantumul taxei judiciare de timbru pentru acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti se stabileşte de către instanţa de judecată, în conformitate cu Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 80, din 26 iunie 2013, privind taxele judiciare de timbru.

Această taxă se plăteşte anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege.

În cazul când cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, instanţa îi pune în vedere reclamantului obligaţia de a timbra cererea şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei respective, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii comunicării.

Totodată, prin aceeaşi comunicare, instanţa îl înştiinţează pe reclamant că are posibilitatea să formuleze, în condiţiile legii, cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de cinci zile de la primirea comunicării.

Împotriva modului de stabilire a acestei taxe, reclamantul poate face cerere de reexaminare la aceeaşi instanţă, în termen de trei zile de la data comunicării taxei datorate.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi se soluţionează în Camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părţilor, prin încheiere definitivă.

În situaţia admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa de judecată va dispune restituirea taxei de timbru total ori, după caz, proporţional cu reducerea sumei contestate.

Citit 3935 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 15:21