Un AGENT de penitenciar din Galaţi, CERCETAT pentru TRAFIC de influenţă

Un AGENT de penitenciar din Galaţi, CERCETAT pentru TRAFIC de influenţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A aruncat la gunoi 21 de ani de experienţă. Aşa s-ar putea traduce ceea ce a făcut gălăţeanul Cristinel Ciprian Butuman, care a lucrat ca agent în cadrul Penitenciarului Galaţi. Acesta a fost de curând trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care l-au anchetat pentru trafic de influenţă. Anchetatorii au stabilit că agentul de penitenciar avea ca atribuţii de serviciu supravegherea şi îndrumarea deţinuţilor care efectuează activităţi de întreţinere şi reparaţii în incinta penitenciarului. Deşi nu avea voie să selecteze deţinuţii care au dreptul de a afectua diferite activităţi, Ciprian Butuman i-a promis unui deţinut că îl va ajuta să iasă la muncă. Deţinutul respectiv nu avea însă dreptul, pentru că nu avea o condamnare definitivă. Cu toate acestea, inculpatul „a precizat că, dacă insistă, îl poate ajuta pe martor, în schimbul unei sume de bani, dându-i de înţeles acestuia că este vorba de suma de 1.000 de euro”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Agentul i-a spus deţinutului că va primi veşti de la soţia unui alt bărbat încarcerat, despre care se ştia că fusese ajutat, contra unei sume de bani, să iasă la muncă.

Aceste discuţii au avut loc în anul 2014. În februarie 2015, decizia de condamare a rămas definitivă, motiv pentru care agentul de penitenciar i-a transmis deţinutului "să se pregătească" şi să aibă 500 de euro pentru săptămâna următoare.

Banii au fost “pregătiţi”, mai ales că deţinutul a anunţat şi organele de cercetare penală că i s-a cerut mită. Banii au ajuns la Ciprian Butuman prin intermediul soţiei deţinutului, cei doi întâlnindu-se în faţa Penitenciarului Galaţi. Imediat după ce a primit cei 500 de euro, agentul a fost luat la întrebări de oamenii legii. Astfel, “cu ocazia efectuării controlului corporal, asupra inculpatului Butuman Cristinel Ciprian a fost găsită bancnota de 500 de euro, care în prealabil fusese tratată cu praf de culoare galben-fluorescent şi inscripţionată cu cuvântul TRAFIC”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În faţa anchetatorilor, agentul de penitenciar nu a recunoscut faptul că a  primit mită, susţinând că banii i-a luat cu împrumut de la un deţinut, altul decât cel căruia îi promisese că va fi scos la muncă. Povestea sa nu a s-a dovedit însă adevărată, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Dosarul său a ajuns acum pe masa judecătorilor, care vor decide, pe 22 iunie, dacă rechizitoriul a  fost întocmit corespunzător pentru începerea judecăţii.

Citit 2594 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.