Curier juridic - Pensia de urmaş

Curier juridic - Pensia de urmaş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Virginia Brînzaru ne-a scris că a depus dosarul de pensionare la Casa de Pensii, dar că i-a fost respins. „Am fost căsătorită cinci ani şi cinci ani am trăit cu soţul în concubinaj.  El a fost cadru M.A.I. şi a decedat în condiţii suspecte în anul 1985. Am şase copii, dintre care unul cu handicap, care primeşte pensie de urmaş. Eu nu beneficiez de nimic din această pensie şi nu am nici un alt venit. Aş vrea să ştiu dacă eu pot obţine pensie de urmaş”.

Articolul 65 din Legea 19/2000 stabileşte că au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

În privinţa soţului supravieţuitor, legea menţionează că are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Cu condiţia ca durata căsătoriei să fi fost de cel puţin 15 ani.

În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, respectiv 6,0 la sută pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an. 

Alineatul (2) al articolului 68 stabileşte că: "Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie".

Soţul supravieţuitor, care nu îndeplineşte condiţiile menţionate mai sus, beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.