Ce societăţi sunt în pericol de dizolvare

Ce societăţi sunt în pericol de dizolvare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La finele săptămânii trecute au intrat în vigoare modificările aduse legii societăţilor comerciale. Vorbim despre legea nr. 31/1990, care a fost modificată recent prin Legea nr. 152/2015, intrată în vigoare vinerea trecută.

Noua formă a legii prevede că o persoană sau Oficiul de Registru Comerţului poate cere unei instanţe judecătoreşti dizolvarea unei societăţi, dacă aceasta are mai mult de 60 de zile lucrătoare întârziere la depunerea situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare anuale consolidate şi a raportărilor contabile.

Societăţile care nu au avut activitate de la înfiinţare trebuie să informeze Finanţele cu privire la această stare de fapt, în termenul prevăzut de lege. Dacă întârzierile înştiinţării depăşesc 60 de zile, se poate cere, de asemenea, desfiinţarea societăţii.

Registrul Comerţului va afişa, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte, lista societăţilor în cazul cărora va cere dizolvarea.

Merită menţionat şi faptul că, potrivit noii legi, Registrul Comerţului este instituţia care numeşte lichidatorul. Onorariul lichidatorului, prevăzut prin lege, în astfel de cazuri este de 1.000 de lei, “decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator în legătură cu lichidarea societăţii urmând a se face, pentru situaţia în care nu există bunuri în averea societăţii dizolvate, de către Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, la solicitarea lichidatorului".

Citit 2092 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.