Noul Cod al Muncii - Cercetarea disciplinară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit art. 251 din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea în vederea cercetării disciplinare prealabile fără un motiv obiectiv îi dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. În această situaţie, însă, are angajatul dreptul de a lipsi de la convocare dacă se află în concediu medical? Mai mult decât atât, poate acest motiv să oprească desfăşurarea cercetării?

În concret, art. 251 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede că neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv îi dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. În plus, este important ca  motivul obiectiv al lipsei salariatului de la cercetarea disciplinară trebuie să existe la momentul cercetării disciplinare stabilită în conformitate cu dispoziţiile art. 251 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Astfel, deoarece angajatul se află în concediu medical, se consideră că acesta are un motiv întemeiat pentru neprezentarea la convocarea făcută de angajator pentru cercetarea disciplinară. Derularea procedurii de cercetare disciplinară prealabilă nu poate astfel continua.

În conformitate cu art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Termenul de 30 zile calendaristice prevăzut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, în interiorul căruia angajatorul poate să dispună aplicarea sancţiunii disciplinare, este un termen de prescripţie, susceptibil de a fi întrerupt sau suspendat.

Conform art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de muncă se suspendă de drept în situaţia concediului pentru incapacitate temporară de muncă.

În acelaşi timp, art. 49 alin. (6) din acelaşi act normativ prevede că în cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

În concluzie, pe durata de desfăşurare a concediului medical, contractul individual de muncă al salariatului se suspendă de drept, urmând ca termenul de 30 de zile în interiorul căruia angajatorul poate dispune aplicarea sancţiunii disciplinare să curgă la momentul revenirii salariatului la serviciu din concediu medical.

Citit 6379 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.