Alt Stănescu, altă evaziune fiscală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un control al comisarilor Gărzii Financiare - Secţia Galaţi la SC Natacom SRL Iveşti, ce a avut ca ţintă legalitatea operaţiunilor comerciale din perioada anilor 2003-2004, a scos la lumină destule ilegalităţi.

O adresă primită de comisarii Gărzii Financiare de la serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi a constituit un prim suport al verificărilor făcute apoi de echipa de control financiar-fiscal. Una din informaţiile luate în calcul din start a fost aceea că administratorii SC Natacom SRL Iveşti au pus la cale şi în operă relaţii comerciale cu SC Mondotrans SRL Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Conform facturilor puse la dispoziţia echipei de control financiar-fiscal a rezultat că, în perioada 2003-2004, administratorii Natacom Iveşti au livrat diverse produse, respectiv ţeavă, electrozi, tablă, oţel beton, plăci din beton, plasă de sârmă, electrozi, cărămidă, ciment, geamuri şi cherestea în diverse cantităţi către SC Mondotrans SRL Urziceni. Valoarea totală a mărfurilor a fost de 341.617,21 lei, adică 287.073,29 lei fără TVA şi TVA în sumă de 54.543,93 lei.

Fără evidenţe, fără puncte de lucru, dar cu ceva treabă…

Totuşi, în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi, SC Natacom SRL Iveşti figurează ca fiind radiată din  19 aprilie 2006. La data punerii în operă a tranzacţiilor amintite, SC Natacom SRL Iveşti avea ca asociat unic  pe Stănescu Nataliţa, de loc din Lieşti, judeţul Galaţi şi ca administrator pe Toader Săndel, din Iveşti, judeţul nostru.

Tot conform aceloraşi date furnizate de ORC Galaţi societatea în cauză nu deţine, în fapt, nici un punct de lucru (?!)

În ziua de 16 aprilie 2009, comisarii Gărzii Financiare - Secţia Galaţi l-au găsit le sediul societăţii din Iveşti pe administratorul Toader Săndel. Acesta s-a şi prezentat în ziua de 24 aprilie a.c. la sediul Gărzii Financiare din Galaţi. Acolo a declarat că toate documentele societăţii, de la înfiinţare şi până în prezent, nu sunt asupra sa şi nu le poate prezenta la control nici atunci, nici la o altă dată.

A declarat, de asemenea, că de la înfiinţarea societăţii şi până  în prezent nu a depus la Administraţia Finanţelor Publice Lieşti declaraţiile privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, deşi ridicase documente cu regim special (facturi fiscale, avize de însoţire a mărfii, chitanţe) pe care le-a luat un anume Stănescu Caramfir. A mai declarat că, în perioada 2003-2004, nu a emis personal şi în numele SC Natacom SRL Iveşti acele facturi fiscale către cei de la Mondotrans SRL Urziceni.

Bugetul de stat - complet ignorat!

Conform datelor primite de la Direcţia Finanţelor Publice Galaţi s-a mai constatat că, de la înfiinţare şi până în prezent, nimeni de la Natacom SRL Iveşti nu a depus vreo declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, deconturile de TVA sau situaţiile financiare anuale şi semestriale aferente activităţii desfăşurate.

În consecinţă, calculul estimativ făcut, ce-i drept,  post-factum, a dus la concluzia că prejudiciul  creat bugetului de stat este de 119.347,22 lei, reprezentând TVA de plată - 54.543,92 lei şi impozit pe profit - 64.803,30 lei.

În aceste condiţii, asupra administratorului Toader Săndel planează, cu tot cu prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie, acuzaţia de a fi încălcat prevederile Legii nr.241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Acesta este şi motivul pentru care echipa de control a Gărzii Financiare a sesizat organele de cercetare şi urmărire penală.

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.