Omul de afaceri gălăţean GRUIA STOICA, trimis în judecată pentru SPĂLARE DE BANI

Omul de afaceri gălăţean GRUIA STOICA, trimis în judecată pentru SPĂLARE DE BANI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri gălăţean Gruia Stoica, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Didilă Vasile şi Răducan Vasile.

Conform unui comunicat de persă remis de DIICOT, Didilă Vasile, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Grup Feroviar Român SA (GFR), a semnat, în cursul anului 2003, un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iaşi de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA.

"S-a reţinut că, în perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didilă Vasile şi Răducan Vasile, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA şi SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA. În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei  inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor", se precizează în comunicatul DIICOT Iaşi.

Reguli noi pentru contracte fictive

După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iaşi, cei trei au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli. "Ulterior, inculpații au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de SC GFR SA, SC Grampet SA şi SC Rapid Com SRL, în scopul atât al săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, cât şi al spălării banilor astfel obţinuţi", se mai precizează în comunicatul de presă.

Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul SC GFR SA, ca urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC Rapid Com SRL, precum şi prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanță.

Astfel, susţin anchetatorii, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat de 8.871.394,9 lei. În timpul anchetei, procurorii au pus sub sechestru asigurator mai multe bunuri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi, magistraţii acestuia urmând să ia o primă decizie în acest caz.

Citit 2506 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.