Lotul Nicon rămâne în arest

Lotul Nicon rămâne în arest
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suspecţii în poate cel mai răsunător caz de spălare de bani şi evaziune fiscală din ultima vreme au fost la un pas de a fi puşi în libertate.

Cei din lotul Nicon, acuzaţi de faptul că ar fi transformat uleiuri minerale în motorină şi ar fi vândut această marfă evitând plata accizelor către stat, au ajuns în urmă cu câteva zile în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi. Acest lucru s-a întâmplat după ce Tribunalul Galaţi dispusese restituirea cauzei către Parchet şi înlocuirea arestului preventiv - în cazul a cinci dintre membrii grupării - cu obligaţia de a nu părăsi ţara, iar procurorii au formulat recurs.

La un pas de libertate

Pe 26 iunie, Nicon Petro, Iordache Adriana, Simion Florin, Nicon Valentin şi Marinescu Dan s-au înfăţişat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi, cărora li s-a solicitat de către Parchet să admită recursul la decizia de punere în libertate a inculpaţilor, dar şi a celei de retrimitere a cauzei către Parchet.

Speranţa celor acuzaţi că vor reuşi, în cele din urmă, să scape din arest s-a spulberat însă. Asta pentru că instanţa a admis recursul procurorilor, a casat sentinţa Tribunalului Galaţi şi a dispus continuarea judecării cauzei. Mai mult, judecătorii au decis că se va menţine starea de arest preventiv a inculpaţilor pe o durata de 60 zile cu începere de la 27 iunie.

Combustibil "botezat"

Cazul este unul destul de cunoscut şi de important, atât prin natura infracţiunilor, cât şi prin modul în care operau  inculpaţii în acest caz. Mai exact, după cum scriam în ediţiile trecute ale „Vieţii libere”, este vorba despre un grup format din cinci persoane care, prin metode, până la urmă, ingenioase, transformau uleiuri minerale într-un lichid pe care îl vindeau apoi ca fiind motorină.

"În perioada martie 2005 - martie 2008, persoanele în cauză foloseau firmele pe care le administrau sau la care erau asociaţi pentru a cumpăra, din România, Republica Moldova şi Ucraina, uleiuri minerale pe care le amestecau în spaţii special închiriate din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, produsul obţinut fiind vândut prin intermediul unor firme fantomă ca fiind motorină. În felul acesta s-a creat un prejudiciu bugetului de stat prin neplata accizelor de aproximativ 9.500.000 lei", se arăta într-un comunicat al DIICOT Galaţi transmis atunci când "ingineria" pusă la cale de către cei acuzaţi fusese descoperită.

Ar mai fi de spus că cinci persoane din cele implicate în această fraudă au fost arestate preventiv, dar şi că faptele de care sunt acuzaţi sunt unele extrem de grave: constituire în grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, fărădelegi care i-ar putea ţine în spatele gratiilor mulţi ani de aici înainte.

Citit 1415 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.