Care este DECIZIA DEFINITIVĂ în procesul dintre directorul Teatrului Muzical Galaţi, Teodor Niţă, şi ANI

Care este DECIZIA DEFINITIVĂ în procesul dintre directorul Teatrului Muzical Galaţi, Teodor Niţă, şi ANI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A fost dată decizia definitivă în procesul dintre Teodor Niţă, managerul Teatrului Muzical „Nae Leornard”, şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Astfel, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul formulat de ANI împotriva deciziei date de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, bătălia a fost câştigată definitiv de Teodor Niţă.

În 2013, ANI a dat publicităţii o decizie conform căreia Niţă era declarat incompatibil, „întrucât, în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi funcţia de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi”.

Conform art. 3 din O.U.G nr. 189/2008, „Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România”, şi-a motivat ANI decizia, amintind că, potrivit Legii Educaţiei din 2011, printre funcţiile de conducere este amintită şi cea de decan.

„Am aflat şi eu că mi s-a făcut o reclamaţie. Mai trebuie şi probată. Din punctul meu de vedere, nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este una didactică, nu una publică. Iar cea de director interimar nu este funcţie de conducere. Când am fost numit manager, îmi dădusem demisia din funcţia de decan. Voi face şi eu demersuri către ANI”, declara, la momentul respectiv, Teodor Niţă.

Zis şi făcut. Managerul Teatrului Muzical „Nae Leonard” a atacat decizia ANI în instanţă, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Galaţi pe 6 ianuarie 2014. După ce au amânat de două ori pronunţarea, judecătorii gălăţeni au admis, pe 3 aprilie 2014, plângerea lui Teodor Niţă şi au dispus „anularea Raportului de evaluare nr. 52312/G/II/13.11.2013 emis de pârât”.

Judecătorii au ţinut, cel mai probabil, cont şi de faptul că Teodor Niţă a demisionat din funcţia de decan chiar pe 18 octombrie 2012, cu o zi înainte de a fi numit, în urma concursului, director al Muzicalului.

Cum decizia Curţii de Apel nu era definitivă, ANI a atacat-o cu recurs, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După câteva termene de judecată, magistraţii Curţii Supreme i-au dat dreptate definitiv lui Teodor Niţă, respingând recursul ca nefondat. În urma acestei decizii, horărârea magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi, care a anulat Raportul ANI, rămâne valabilă.

Citit 2008 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.