PENITENCIARUL din Galaţi, SUPRAAGLOMERAT - De două ori mai multe persoane închise decât capacitatea de cazare
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

PENITENCIARUL din Galaţi, SUPRAAGLOMERAT - De două ori mai multe persoane închise decât capacitatea de cazare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un aspect deosebit de important vizat de ancheta Avocatului Poporului vizează gradul de ocupare a penitenciarelor din România. La acest capitol, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi gradul de ocupare este aproape dublu faţă de normal. "Penitenciarul Galaţi, potrivit statisticii, dispunea de un număr de 1.078 de paturi instalate, în condiţiile în care capacitatea legală era de 506 persoane private de libertate, iar efectivul era de 931 deţinuţi", se arată în raport. În timpul anchetei, însă, a rezultat că Penitenciarul Galaţi custodia un efectiv de 979 de persoane private de libertate, la o capacitatea legală de cazare de 496 de locuri (indice de ocupare 197,38  la sută), unitatea dipunând de 1.081 de paturi.

"Penitenciarul este profilat pe deţinerea în custodie a persoanelor private de libertate, bărbaţi şi femei, care executau sancţiunile privative de libertate în regimurile de maximă siguranţă şi închis. Unitatea avea în custodie şi persoane arestate preventiv şi asigura prezentarea acestora şi a persoanelor condamnate la organele de urmărire penală şi instanţele de judecată din judeţele Galaţi şi Brăila. Secţia Exterioară Şendreni a Penitenciarului Galaţi custodia persoanele private de libertate clasificate în regim deschis", se menţionează în acelaşi raport.

Problemă cunoscută, lăsată fără rezolvare

Supraaglomerarea din camerele de deţinere nu este o problemă nouă în cadrul Penitenciarului Galaţi. "Camerele de detenţie măsurau 24 de metri pătraţi şi în ele erau cazate câte 10-15 persoane. Numărul de paturi instalate depăşea cu mult capacitatea legală, dar s-a avut întotdeauna în vedere necesitatea asigurării unui pat individual pentru fiecare deţinut, pentru a nu ajunge în situaţia de a fi două persoane într-un pat”, mai reţin reprezentanţii Avocatului Poporului, care au stat de vorbă cu mai mulţi deţinuţi.

În timp ce mai multe persoane private de libertate au făcut cereri să fie transferate în alte unităţi penitenciare, cererile lor fiind supuse aprobării Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarul Galaţi a solicitat să nu se mai dispună transferarea unor grupuri mari de deţinuţi de la alte penitenciare”.

Potrivit informaţiilor, în anul 2014, au fost analizaţi şi propuşi pentru transfer 263 de deţinuţi, însă ANP a aprobat transferul doar pentru 80 dintre ei. „Supraaglomerarea din camerele de cazare era cunoscută atât la nivelul conducerii unităţii, cât şi la nivelul ANP. Conform informaţiilor privind capacitatea de cazare a unităţilor şi efectivelor acestora, la data de 7 octombrie 2014, indicele de ocupare era 183,99 la sută. Această statistică indica faptul că unitatea de deţinere dispunea de un număr de 1.078 de paturi instalate (1.056 în locuri de deţinere, 22 în infirmerii), în condiţiile în care capacitatea legală era de 506 persoane private de libertate, iar efectivul de 931", se mai reţine în raport.

Avocatul Poporului a solicitat informaţii şi de la ANP, aflând astfel că Penitenciarul Galaţi, care custodiază o medie de aproximativ 1.000 de deţinuţi, în condiţiile în care capacitatea legală de cazare este de 572 locuri (506 la sediul Galaţi şi 66 la secţia Şendreni), a făcut eforturi deosebite în ceea ce priveşte cazarea deţinuţilor, respectând criteriile de separaţie a acestora.

"Ca urmare a vizitei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în perioada 1 septembrie - 8 decembrie 2014, au fost transferaţi de la această unitate în vederea decongestionării spaţiilor de cazare un număr de 338 de deţinuţi", susţin cei care întocmit raportul.

Se vor construi penitenciare

În urma acestor constatări, Avocatul Poporului a emis o recomandare către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, privind supraaglomerarea din Penitenciarul Galaţi, solicitând dispunerea măsurilor legale. Mai mult, în raport se vorbeşte despre faptul că, în perioada 2015-2020, în sistemul penitenciar vor fi amenajate un număr de 2.949 de locuri de cazare prin investiţii/intervenţii/reparaţii capitale, constând în finalizarea obiectivelor propuse şi începerea lucrărilor la obiectivul de investiţii "Secţia de deţinere Pantelimon", precum şi începerea lucrărilor de execuţie la trei penitenciare noi, la Caracal, Berceni şi Piatra Neamţ, ceea ce ar trebui să rezolve şi supraaglomerarea din Penitenciarul Galaţi.

Citit 4882 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.