PROTEST ÎN PENITENCIAR/ Galaţiul deţine recordul celor care refuză mâncarea
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

PROTEST ÎN PENITENCIAR/ Galaţiul deţine recordul celor care refuză mâncarea
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În perioada de referinţă, anul 2014 şi până la data efectuării anchetelor (februarie-martie 2015), la nivelul sistemului penitenciar au fost înregistrate o serie de cazuri de refuz de hrană. Cele mai multe refuzuri de hrană s-au înregistrat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi - 223 (176 în anul 2014 şi 47 în anul 2015), urmat de Penitenciarul Iaşi - 125, Penitenciarul Focşani - 69 şi Penitenciarul Craiova - 63.

În urma anchetelor efectuate de Avocatul Poporului în sistemul penitenciar, au fost identificate mai multe motive invocate de persoanele private de libertate în refuzurile de hrană. Printre acestea se numără: respingerea cererilor de transfer de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, motive juridice şi medicale, nemulţumiri privind lipsa demersurilor legale din partea penitenciarului pentru încadrarea în grad de handicap, schimbarea regimului de detenţie, nemulţumiri privind rapoarte de incident, nemulţumiri faţă de condiţiile de cazare, probleme cu ceilalţi colegi de celulă, cazarea în cadrul altor secţii de deţinere şi motive personale.

"Din examinarea motivelor invocate de persoanele private de libertate în situaţia refuzului de hrană, se constată că o parte a acestora vizează aspecte legate strict de sistemul penitenciar (transferuri, stabilirea regimului de detenţie, condiţii de cazare, tratament medical), aspecte a căror soluţionare depinde exclusiv de conducerea penitenciarelor, care trebuie să procedeze la analiza în concret a acestora şi la soluţionarea lor, în măsura în care este posibil", se arată în raportul instituţiei Avocatului Poporului

Anul acesta, conform adresei din 11 septembrie 2015, numărul cazurilor de persoane care au recurs la forma de protest a refuzului de hrană a fost de1.103, cele mai multe fiind înregistrate la: Penitenciarul Poarta Albă - 317, Penitenciarul Galaţi - 131, Penitenciarul Rahova - 98 şi Penitenciarul Iaşi - 76.

Conform raportului, nu doar persoanele încarcerate în penitenciar au recurs la refuzul de hrană ca formă de protest. Astfel, la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Galaţi s-au înregsitrat, în anul 2014, nouă refuzuri de hrană, toate având drept cauză motive judiciare, referitoare la măsura încarcerării persoanelor custodiate. Anul acesta, la acelaşi centru de reţinere, au fost înregistrate două cazuri de refuz de hrană, pentru aceleaşi motive ca în anul precedent.

Citit 2554 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.