Ce RISCAŢI dacă vă urcaţi la volan FĂRĂ permis de conducere

Ce RISCAŢI dacă vă urcaţi la volan FĂRĂ permis de conducere
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Cei prinşi în trafic fără a avea documentul care să le dea dreptul de a conduce vehicule riscă pedepse cuprinse între 1 şi 5 ani închisoare * De multe ori, lipsa carnetului vine la pachet cu consumul de alcool sau droguri


Tânăr, până în 30 de ani, din mediul rural, depistat pentru că maşina pe care o conduce se deplasează sinuos sau a provocat vreun accident. Este profilul cel mai des întâlnit al gălăţeanului care se urcă la volan fără a avea în buzunar obligatoriul permis de conducere şi care, nu de puţine ori, îşi face curaj cu câteva pahare de băutură sau, la adăpostul nopţii, speră că mica lui aventură ca trece neobservată.

Conducerea de vehicule, de la banalele mopede, care oricum necesită carnet, la dubiţe sau chiar tractoare se desfăşoară în nepermis de mult necazuri sub semnul hazardului, cei care ignoră importanţa şcolii de şoferi şi a permisului obţinut pe merit punând în pericol alte vieţi omeneşti, dar şi siguranţa proprie. Asta ca să nu mai vorbim că, dacă sunt prinşi, se pricopsesc cel puţin cu o pedeapsă de închisoare cu suspendare, dar şi cu o perioadă în care nu mai au voie să conducă, chiar dacă şi-ar lua permisul.

Pericole mai mari la ţară

Aproape o sută de persoane au fost depistate pe raza judeţului Galaţi în cursul anului 2015, în ipostaza cel puţin jenantă, dacă nu periculoasă, de a nu putea prezenta la controlul poliţiei permisul de conducere care să ateste că deţin cunoştinţe temeinice pentru a şofa. Cifra nu este deloc neglijabilă, în contextul în care mulţi dintre cei prinşi fără permis aveau la activ şi o alcoolemie apreciabilă, o intoxicaţie cu substanţe interzise sau provocaseră accidente soldate cu victime sau pagube materiale.

Conform statisticilor Poliţiei Rutiere, cele mai multe cazuri de acest gen se înregistrează în mediul rural, dar asta nu presupune că vinovaţii sunt prinşi neapărat pe uliţe sau drumuri necirculate. În multe situaţii, şoferii fără carnet îşi încearcă „priceperea” pe drumurile naţionale sau judeţene, cot la cot cu cei îndreptăţiţi să se afle la volan. Mai mult de jumătate din numărul total al peroanelor prinse fără carnet pe mopede sau la volanul maşinilor proveneau din mediul rural, cea mai expusă categorie de vârstă fiind 18 - 30 de ani. Aceştia au motivat fie că nu au avut posibilitatea de a urma o şcoală de şoferi, fie nu au avut şansa să promoveze examenul de permis.

Judecată şi condamnare

Cei care riscă şi exersează şoferia fără instructor pe drumurile publice sau vor pur şi simplu să se distreze puţin trebuie să ştie că în cazul conducerii fără permis nu se scapă cu o mustrare, avertisment sau amendă, ca în cazul altor abateri. Lipsa permisului, chiar şi neînsoţită de alte circumstanţe de genul alcool, viteză sau eveniment rutier, atrage dosar penal. Conform articolului 335 din Codul Penal, conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Legea nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura şansă a făptaşului de a scăpa de puşcăria efectivă fiind închisoarea cu suspendare. Ceea ce se şi întâmplă în cele mai multe cazuri, practica instanţelor judecătoreşti statuând obiceiul de a le aplica celor prinşi în asemenea situaţii pedepse aproape de minim, pentru care se dispune suspendarea executării.

Vestea mai puţin plăcută pentru cei care scapă doar cu condamnarea pe hârtie este că nu pot conduce, chiar dacă obţin între timp permisul, mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, în cazul pedepselor cu suspendare, sau de şase luni de la eliberare pentru cei care ajung la puşcărie. Ambele termene pot fi majorate prin decizia judecătorilor, în funcţie de fiecare caz în parte.

Pe rolurile instanţelor gălăţene au ajuns, de la începutul acestui an, aproape 150 de dosare având ca obiect conducerea fără permis, o parte dintre cei trimişi în judecată fiind prinşi în trafic spre finele anului trecut. Cele mai multe cauze sunt pe rolul Judecătoriei Galaţi, în număr de 60. Urmează instanţa de la Tecuci, unde sunt judecaţi 40 de şoferi fără permis, cea de la Lieşti, unde 30 de persoane sunt acuzate de aceeaşi faptă, şi cea de la Târgu Bujor, cu 16 dosare pe rol.

Citit 73657 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2016 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.