Condamnare în DOSARUL AVIASAN: Sute de ani de ÎNCHISOARE pentru șase inculpați

Condamnare în DOSARUL AVIASAN: Sute de ani de ÎNCHISOARE pentru șase inculpați
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

*  Fostul deputat Mihail Boldea a primit şase ani de închisoare * Decizia nu este definitivă * În acest dosar au mai fost judecați Mircea Marosy, procurorul Costache Roşca, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Ionel Mihăilă


Magistraţii Curţii de Apel Braşov au luat prima decizie în dosarul în care fostul deputat Mihail Boldea era judecat pentru fapte de corupţie. Astfel, dosarul denumit de presă “Aviasan” a primit prima soluţie, care nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar au fost judecate şase persoane: Mihail Boldea, Mircea Marosy, procurorul Costache Roşca, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Ionel Mihăilă. Sentinţa pronunţată de judecătorii braşoveni este foarte mare şi stabileşte, pe lângă pedepsele care se cuvin fiecărui inculpat în parte, şi anularea unor documente, despre care veți putea citi într-o ediție viitoare a cotidianului ”Viața liberă”.

Conform site-ul Curţii de Apel Braşov, fostul deputat Mihail Boldea s-a ales cu o pedeapsă finală de şase ani închisoare.

Trebuie remarcat faptul că în acest dosar a fost aplicată vechea lege penală, motiv pentru care pedepsele pe care fostul deputat le-a primit pentru fiecare infracţiune în parte s-au contopit şi nu s-au cumulat, aşa cum se face conform noii legi.

La finalul judecăţii, magistraţii l-au achitat pe Mihail Boldea pentru mai multe infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals în formă continuată, săvârşită în realizarea scopul urmărit, prin infracţiunea de abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

De asemenea, magistraţii au constatat încetarea procesului penal faţă de Boldea pentru pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată săvârşită în realizarea scopul urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu (şase acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

După ce a constatat aceste lucruri, Curtea de Apel Braşov a trecut la stabilirea pedepselor pentru celelalte fapte de care era acuzat fostul deputat.

Astfel, Mihail Boldea a fost condamnat la şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. De asemenea, Boldea a primit 14 condamnări de câte patru ani fiecare pentru tot atîtea acte de şantaj. Magistraţii au decis că şi pentru infracţiunea de spălare a banilor Mihail Boldea trebuie condamnat la trei ani închisoare.

Cea mai mică condamnare obţinută de fostul deputat în acest dosar a fost cea de trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.

Magistraţii au decis la final să contopească pedepsele şi au dispus “executarea pedepsei principale celei mai grele de şase ani închisoare, la care se aplică şi pedeapsă complementară a interzicerii, pe o durată de patru ani, a exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza II, lit. b, lit. c Cod penal de la 1969, respectiv interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi interzicerea exercitării dreptului de a exercita profesia de avocat”, se menţionează în sentinţa pronunţată de magistraţii braşoveni.

Pe lângă faptul că a primit şase ani închisoare, Mihail Boldea trebuie să plătească, în solidar cu alţi inculpaţi din dosar şi peste 8 milioane de euro, sumă la care se adaugă şi dobândă începând din aprilie 2007 şi până la plata efectivă a prejudiciului către stat.

Despre celelalte condamnări din dosarul “Aviasan”, dar şi despre celelalte măsuri impuse de judecătorii braşoveni veţi putea afla urmărind ediţia tipărită a “Vieţii libere”.

Citit 16760 ori Ultima modificare Luni, 29 Februarie 2016 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.