EVAZIUNE FISCALĂ de peste 21 de milioane de euro. FILMUL INFRACȚIUNII

EVAZIUNE FISCALĂ de peste 21 de milioane de euro. FILMUL INFRACȚIUNII
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Descinderi de amploare ale procurorilor DIICOT Galaţi în patru judeţe. Anchetatorii au vizat 39 de locaţii, unele dintre ele fiind sediile unor societăţi comerciale din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. Descinderile au fost organizate în cadrul unui dosar penal ce viza un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Întreaga anchetă a pornit în urma unei sesizări formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

La finalul percheziţiilor, care au avut loc şi la domiciliile unora dintre membrii grupării, au fost aduse la audieri peste 85 de persoane.

Conform unui comunicat de presă, procurorii DIICOT suspectează faptul că, în perioada 2011 – 2015, „membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit de societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” prin intermediul cărora s-au emis facturi şi documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia”.

Pe scurt, firmele beneficiare primeau facturi care atestau, în mod nereal, achiziţia de mărfuri şi servicii de la o societate special creată în acest scop, numită de anchetatori „tip tampon”. Societatea „tampon” era coordonată tot de membrii grupării infracţionale.  „Pentru a crea o aparenţă de legalitate, membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional au organizat „alimentarea” cu facturi şi documente a societăţii comerciale de „tip tampon” de la un lanţ de 14 societăţi comerciale de „tip bidon”, controlate de aceştia, prin intermediul altor membri ai grupului infracţional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracţional”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Conform unor surse judiciare, firmele folosite de membrii grupării erau înregistrate la Registrul Comerţului având ca obiecte de activitate diferite domenii, printre care cultivarea sau comerţul cu cereale, servicii de construcţii sau creşterea animalelor.

Contabilitate dublă

Procurorii DIICOT au mai reţinut şi faptul că membrii grupului infracţional au creat şi un circuit financiar paralel, prin intermediul căruia administratorii societăţilor comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de „tip tampon” pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului economic. Ulterior, aceste sume de bani erau retrase, în numerar, din conturi, sau erau redirecţionate către conturile societăţilor comerciale de „tip bidon” de unde erau, de asemenea, retrase în numerar de către membrii grupului infracţional care controlau aceste societăţi comerciale.

Anchetatorii susţin că, prin astfel de metode, statul a fost prejudiciat cu peste 96.000.000 de lei, respectiv peste 21.300.000 de euro. La finalul audierilor, procurorii DIICOT Galaţi vor emite, cel mai probabil, şi ordonanţe de reţinere pe numele coordonatorilor grupării infracţionale.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost făcută cu sprijinul lucrătorilor din cadrul DCCO, BCCO Bacău, BCCO Constanţa şi IPJ Galaţi.

Citit 9225 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.