Primele CONDAMNĂRI în dosarul lui Nicolai Boghici, în cauza privind rambursările de TVA

Primele CONDAMNĂRI în dosarul lui Nicolai Boghici, în cauza privind rambursările de TVA
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată, în decembrie 2012, cinci persoane, printre care se numără şi omul de afaceri Nicolai Boghici, într-un dosar de evaziune fiscală. Pe lângă Nicolai Boghici, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată Gabriel Dumitru Ghibirdic, Gheorghe Popescu, Gheorghe Tuluc şi Florin Marian Condei. Aceştia au fost acuzaţi de DNA că, în 2007, ar  fi constituit un grup infracţional. Scopul lor, au susţinut procurorii DNA, a fost acela de a obţine ilegal sume importante de bani, prin rambursare de TVA. Procurorii au arătat în rechizitoriu „circuitul financiar aparent legal” în care ar fi implicate firmele administrate de Boghici şi alte societăţi comerciale de tip „fantomă”, reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

După trei ani de judecată, magistraţii Judecătoriei Galaţi au dat primele condamnări în acest dosar. Astfel, omul de afaceri Nicolai Boghici s-a ales cu o pedeapsă de cinci ani de închisoare, dar şi cu interzicerea dreptului de a fi adminsitrator sau asociat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei.

Tot cinci ani ar trebui să stea după gratii şi Gheorghe Tuluc, care s-a ales cu această pedeapsă după ce judecătorii au contopit condamnarea din prezentul dosar cu alte condamnări mai vechi. În cazul lui Tuluc, judecătorii au decis să îi scadă din pedeapsă perioada executată, acesta fiind în închisoare din octombrie 2013. La fel ca Nicolai Boghici, Tuluc nu va avea voie să fie administrator sau asociat la societăţi comerciale timp de trei ani după executarea pedepsei.

Condamnări mai vechi, adăugate la pedeapsă

Florin Marian Condei va avea de executat şase ani de închisoare, pentru că magistraţii i-au adăugat la pedeapsa din acest dosar o condamnare de un an cu suspendare, dintr-un alt dosar. Condrei are aceleaşi drepturi interzise ca şi ceilalţi inculpaţi din dosar, iar judecătorii au reţinut că acesta este în închisoare din iunie 2013, motiv pentru care au decis să îi scadă din pedeapsă perioada deja executată.

O pedeapsă mai mare a primit Gheorghe Popescu, care are mai multe condamnări definitive, printre care se numără şi una de trei ani cu suspendare. Judecătorii gălăţeni au decis astfel că Gheorghe Popescu trebuie să stea după gratii opt ani, din care i se scad perioadele deja executate, acesta fiind în repetate rânduri închis.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gabriel Dumitru Ghibirdic, care ar trebuie să execute nouă ani şi opt luni închisoare, după ce judecătorii i-au contopit toate pedepsele obţinute de-a lungul timpului. Din această pedeapsă, magistraţii au dedus arestul preventiv şi perioada de încarcerare din  noiembrie 2014 la zi.

Paguba nu se recuperează

În acest dosar, procurorii DNA au susţinut că Nicolai Boghici ar fi formulat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) o cerere de rambursare de TVA în valoare de 12.476.730 de lei, echivalentul a 3.685.887 de euro. Aceasta ar fi fost justificată în mod eronat, mai arată anchetatorii, "prin efectuarea unor exporturi la preţuri care au crescut treptat şi artificial, supraevaluate raportat la valoarea de achiziţie, cererea fiind respinsă de reprezentanţii DGFP Galaţi".

În ciuda acestor susţineri, judecătorii au decis să respingă "ca tardiv formulată, acţiunea civilă exercitată de partea civilă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - AJFP Galaţi”, se arată pe portalul instanţei de judecată.

Conform deciziei Judecătoriei Galaţi, cei cinci inculpaţi trebuie să achite câte 2.330 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Galaţi nu este definitivă, ea fiind deja atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de DNA şi Direcţia de Generală de Finanţe.

Citit 8700 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2016 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.