Decizie a instanţei supreme: FLORIN PÂSLARU, deputat PSD, condamnat la închisoare cu suspendare

Decizie a instanţei supreme: FLORIN PÂSLARU, deputat PSD, condamnat la închisoare cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la şase luni de închisoare cu suspendare. Motivul? Şi-a angajat fiul, pe Alexandru Florin Pâslaru, la cabinetul său parlamentar, plătindu-l cu bani publici. Fapta a fost descoperită şi catalogată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) drept conflict de interese.

După ce, în 2015, parlamentarul a primit ca pedeapsă doar o amendă penală de 2.000 de lei, completul de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis apelul declarat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale. "Condamnă pe inculpatul Pâslaru Florin Costin la pedeapsa de şase luni închisoare. În baza art. 81, art. 82 Cod penal anterior cu aplicarea art. 5 Cod penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei principale şi fixează un termen de încercare de doi ani şi şase luni (...) Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Pâslaru Florin Costin împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi, 27 iunie 2016", se arată în minuta de pe portalul instanţei supreme.

Acuzaţia ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, pe 8 noiembrie 2011, că deputatul Pâslaru "a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, în cadrul Biroului Parlamentar, încălcând astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003".

Potrivit ANI, deputatul PSD l-a angajat, din 2009, ca şef de cabinet, pe propriul fiu, "Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi. Beneficiul patrimonial obţinut de fiul deputatului PSD a fost de 21.662 lei (aproximativ 5.158 euro)".

Politicianul a contestat decizia ANI în instanţă, dar, în ciuda demersurilor sale, raportul de evaluare privind încălcarea de către parlamentar a regimului juridic al conflictului de interese a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia ÎCCJ nr. 1502 din 18 mai 2016. Aşa cum aţi putut citi în ziarul nostru, la începutul lunii trecute, tot la solicitarea ANI, deputatul a primit ca sancţiune disciplinară o reducere de 10 la sută a indemnizaţiei de parlamentar, pe o perioadă de trei luni.

Ce spune Pâslaru

Când l-am contactat telefonic, deputatul PSD Florin Pâslaru nu părea câtuşi de puţin marcat de condamnarea primită, fie ea şi cu suspendare. "Nu mă afectează cu nimic. Nu mă va împiedica să candidez pentru un nou mandat de deputat", ne-a declarat politicianul, care se află din 2008 în Parlamentul României.

Citit 11645 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2016 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.