Informaţii notariale - Procură sau împuternicire

Informaţii notariale - Procură sau împuternicire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Geanina D. locuieşte în străinătate şi ne-a scris pe internet pentru că trebuie să facă o procură pentru o rudă. Doamna Geanina nu ştie exact ce implică această procură şi cum trebuie întocmit  actul.

Domnul notar George Schin îi explică cititoarei noastre ce înseamnă să întocmeşti o procură.

Procura este actul juridic prin care o persoană numită mandant, împuterniceşte o altă persoană numită mandatar, să o reprezinte în diferite situaţii permise de lege.

Persoana care primeşte mandatul “se obligă, fără plată, să facă ceva pe seama unei alte persoane de la care a primit însărcinarea” (art. 1532 din Codul civil). Prin interpretarea art. 1534 din Codul civil, mandatul poate fi şi cu titlu oneros, dacă acest lucru este stipulat expres în conţinutul actului.

În practică, mandatul este constatat de obicei printr-un înscris numit procură sau împuternicire.

Prezenţa obligatorie

Pentru a întocmi o procură la biroul notarului public, este necesar ca mandantul să se prezinte în faţa notarului public cu un act de identitate valabil. Mandantul trebuie să cunoască datele de identificare ale mandatarului, şi anume: nume, prenume, adresa, seria, numărul şi data eliberării actului de identitate, precum şi codul numeric personal, cu menţiunea că prezenţa mandatarului nu este necesară.

Mandatul poate avea ca principal obiect numai încheierea de acte juridice de către mandatar (contracte sau acte unilaterale), acte materiale, precum verificarea bunului care urmează să fie cumpărat, putând avea numai caracter accesoriu, iar actele juridice cu caracter strict personal nu pot fi făcute prin mandatar (de exemplu, testamentul).

Citit 5965 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.