De la DIICOT la Tribunal. 22 de contrabandişti şi un prejudiciu de 3 milioane de lei
Foto: Foto-arhivă

De la DIICOT la Tribunal. 22 de contrabandişti şi un prejudiciu de 3 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Contrabanda cu ţigări pare a fi o afacere care atrage foarte multe persoane. De curând, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată un nou grup infracţional specializat în săvârşirea acestui tip de infracţiune. Asta după ce, luna trecută, alte două dosare au luat calea instanţei de judecată, în acestea fiind implicate şi poliţişti de frontieră.

De data aceasta, procurorii DIICOT i-au anchetat şi trimis în judecată pe Sebastian Ionuţ Eni, Alexandru Jeca, Alex Chetrone, Marius Bogdan Grigore, George Ghimpu, Marian Diaconu, Alin Nicuşor Bolea, Gabriel Stanciu, Marius Stanciu, Andrei Cătălin Bularda, Gabriel Ionuţ Ignat, Marian George Mitrea, Maricel Marius Buruiană, Vivi Alexe Mocanu, Marian Andrei Dumitriu, Sergiu Popescu, Mihai Toma, Rică Nicolae Radu, Alexandru Cosmin Măcrineanu, Cristinel Cioroabă, Cătălin Crîncev Uzel şi Dănuţ Andrei. Procurorii îi acuză pe cei 22 de inculpaţi că s-au constituit într-un grup infracţional care transporta, foarte frecvent, cantităţi mici de ţigări din Republica Moldova, prin Punctul de trecere Galaţi-rutier, folosind autoturisme cu locaşuri special amenajate.

"Afacere" începută în 2015

Conform informaţiilor oferite de anchetatori, gruparea a fost înfiinţată, în octombrie 2015, de Ionuţ Sebastian Eni, Alexandru Jeca, Alex Chetrone, aceştia fiind liderii, ei fiind ajutaţi de Sergiu Jeca şi Roman Vasilachi. Lor li s-au alăturat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, dar şi alte persoane, cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie, româno-moldovenească. “Liderii grupului infracţional organizat şi-au coordonat activităţile astfel încât să asigure în permanenţă, prin intermediul altor persoane sau de către ei înşişi, comercializarea pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti, a pachetelor de ţigări de provenite din activităţi de contrabandă, acestea fiind livrate direct la domiciliile unor cumpărători”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Se pare că liderii grupării ţineau în permanenţă legătura şi se informau reciproc despre modalităţile şi mijloacele utilizate pentru a introduce illegal ţigările în ţară, turele de servicuu de la Punctul de trecere a frontierei pe care se puteau introduce ţigările şi intervalele orare cele mai favorabile, dar şi despre persoanele care urmau să transporte ţigările. Conform procurorilor, persoanele care transportau ţigările erau plătite cu suma de aproximativ 100 de euro pentru fiecare transport în parte. “După introducerea ilegală în ţară a ţigărilor, „cărăuşii” se deplasau cu maşinile în diferite locaţii stabilite de către liderii grupării, de regulă în incinta unor imobile ce au curte interioară şi care asigură astfel conspirativitatea activităţilor ilegale.

În aceste locaţii, ţigările erau descărcate şi depozitate, iar apoi au fost livrate către diverşi cumpărători de către cei care le-au depozitat sau chiar de către cei care le-au introdus în ţară.

Finanţele vor să recupereze prejudiciul

Dintre beneficiarii principali ai ţigărilor de contrabandă introduse în mod ilegal în România de către membrii grupării au fost identificaţi inculpaţii Toma Mihai, Măcrineanu Cosmin Alexandru, Cioroabă Cristinel şi Uzel Crincev Cătălin”, mai arată anchetatorii. Datele strânse de anchetatori arată faptul că, în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, când gruparea a fost destructurată, inculpaţii au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova în România, prin sustragerea de la controlul vamal, cantitatea totală de 225.700 de pachete de ţigări, de diferite mărci, fără timbru de accizare sau cu timbru emis de autoritățile fiscale ale Republicii Moldova, în valoare de 3.199.329 de lei, din care un număr de 6.609 pachete de ţigări, în valoare de 74.026 de lei, au fost reţinute de organele de urmărire penală în urma activităţilor de constatare directă. “Prejudiciul total cauzat prin comiterea faptelor fiind în cuantum total de 3.199.329 lei, sumă cu care Direcția Regionalei Vamale Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în cauză", se mai precizează în rechizitoriul DIICOT.

Sechestru şi arest la domiciliu

Procurorii au dispus şi măsura sechestrului asigurator pentru mai multe autoturisme, pentru ca inculapţii să nu poată distruge probele, dar şi asupra mai multor sume de bani.

În acest dosar, judecătorii Tribunalului Galaţi au menţinut, ca legală şi temeinică, măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Sebastian Ionuţ Eni, Alexandru Jeca, Alex Chetrone, Marius Bogdan Grigore, George Ghimpu, Marian Diaconu, Alin Nicuşor Bolea, Gabriel Stanciu, Marius Stanciu, Andrei Cătălin Bularda, Ionuţ Gabriel Ignat, George Marian Mitrea, Marius Maricel Buruiană şi Vivi Alexa Mocanu. Cu privire la această măsură, judecătorii se vor pronunţa din nou în cursul acestei săptămâni, urmând să stabilească şi un prim termen de judecată pe fond.

Citit 7894 ori Ultima modificare Luni, 05 Septembrie 2016 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.