Reţea internaţională de clonatori de carduri, anihilată la Galaţi

Reţea internaţională de clonatori de carduri, anihilată la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patru membri ai unei ample reţele internaţionale de infractori din judeţul nostru au fost reţinuţi în noaptea de duminică spre luni (26/27 iulie a.c.), pe baza unei ordonanţe emise de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Acţiunea procurorilor gălăţeni a fost organizată şi pusă în operă la solicitarea autorităţilor judiciare italiene (Tribunalul din Pescara).

Cei patru cetăţeni români din judeţul Galaţi  făceau parte dintr-o reţea compusă din 36 de membri a căror principală activitate infracţională era aceea de fraudare a cardurilor bancare.

Persoanele reţinute pe raza de competenţă a Curţii de Apel  Galaţi sunt  Cornici Valeriu, în vârstă de 35 de ani, Cornici Maria – 34 de ani şi Vârlan Adrian – 37 de ani, toţi trei din judeţul nostru, precum şi Grigore Cristi – 26 de ani, din Adjud.

S-a acţionat la solicitarea autorităţilor italiene

De la procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt în relaţiile cu mass-media al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, am aflat că autoritatea  italiană amintită a emis o ordonanţă de aplicare a detenţiei preventive împotriva a 36 de persoane din România pe care le identificase anterior.

Aşa cum scrie în ordonanţa amintită, românii sunt „autorii unor nenumărate  acte de citire abuzivă a codurilor de acces la sistemele protejate ale tranzacţiilor economice telematice prin intermediul aplicării manuale a dispozitivelor de citire a cardurilor,  a monitoarelor de ATM (bancomate), precum şi de duplicare abuzivă a cardurilor de plată, de scoatere a banilor şi tranzacţionare frauduloasă în dauna instituţiilor emitente, dar şi a titularilor cardurilor respective”.

Mii de carduri clonate, prejudicii de milioane de euro

Grupul respectiv a acţionat pe teritoriul Italiei (Pescara, Torino, Verona, Milano, Latina şi în împrejurimile acestor localităţi)  din 2006 şi până în februarie 2009. În acelaşi timp, reţeaua infracţională a acţionat, organizată pe celule, în Olanda, Anglia, Franţa, Germania şi SUA.

Isprăvile membrilor reţelei? Au clonat  aproximativ 15.000 de carduri, au organizat nu mai puţin de 35.000 de operaţiuni frauduloase, creând un prejudiciu fabulos – 6.500.000 euro.

11 persoane arestate în ţară

În total, în urma acţiunilor organizate de autorităţile române, au fost arestate 11 persoane în urma a 15 percheziţii domiciliare făcute simultan, în mai multe judeţe ale ţării (Bacău, Galaţi, Bucureşti şi Vrancea).

Ieri, la Curtea de Apel Galaţi s-a dispus arestarea preventivă a celor patru cetăţeni din judeţul nostru.

Hoţi superspecializaţi

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), „reţeaua infracţională era foarte bine structurată. O parte a membrilor citeau cardurile, alţii le duplicau, iar alţii extrăgeau banii.

Cărţile de credit erau mai întâi clonate prin instalarea de aparate parazite (foto) de acelaşi tip cu dispozitivele de citire a benzilor magnetice. E evident că infractorii „extrăgeau” apoi „codul pin”, precum şi celelalte date de pe cardurile respective.

Membrii grupului infracţional acţionau în centre comerciale din localităţile italiene amintite prin operaţiuni de cumpărare în cadrul magazinelor. Procurorii DIICOT susţin că fabricarea aparatelor skimmer, care necesita studierea preliminară a aparatelor POS, sustrase şi trimise în România, precum şi studiul sistemelor de protejare a datelor citite prin intermediul passwordului, în aşa fel încât cunoaşterea datelor cărţilor de credit să poată fi disponibilă doar subiecţilor situaţi la nivelele înalte ale organizaţiei, prin introducerea parolei cunoscută, doar de către aceştia.

Urma faza de instalare a aparatelor skimmer, care necesita studii tehnice deosebite şi era făcută de către subiecţi cărora le revenea sarcina localizării în mod anticipat a magazinului de unde urmau să opereze. Instalarea se făcea la ora de închidere a magazinului, prin intermediul infiltrării unui asociat, autorul material al instalării, dar care era ghidat pe parcursul activităţii de un tehnician expert, care, aflându-se departe de centrul comercial, acţiona menţinând permanent contactul telefonic cu primul.

Recuperarea aparatelor skimmer era făcută lunar de acelaşi grup care făcuse instalarea. Faza imediat următoare, de recuperare a datelor conţinute de aparatele skimmer, era realizată de către subiecţi situaţi în cadru ierarhiei la un nivel imediat superior.

Surse DIICOT mai precizează că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat sunt în prezent arestaţi de către autorităţile judiciare italiene şi olandeze.

Citit 3204 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.