Muncile periculoase, interzise pentru copii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care defineşte, interzice şi elimină muncile periculoase pentru copii. Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului va evalua cazurile de copii implicaţi în munci intolerabile şi munci periculoase în vederea luării măsurilor care se impun şi oferirii serviciilor necesare pentru copii şi familiile acestora, în baza unui plan de reabilitare şi/sau integrare socială ori, în cazul în care copilul este separat de familie, a unui plan individualizat de protecţie.

„Metodologia de intervenţie multidisciplinară şi interinstituţională, precum şi modalitatea prin care se realizează monitorizarea globală a acestor cazuri, la nivel judeţean, respectiv local al sectoarelor municipiului Bucureşti, se aprobă prin Hotărâre a Guvernului în termen de 90 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României. Reglementarea prestării, de către copii, de activităţi în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar, de modeling, în sectorul formal în baza contractelor civile, precum şi de activităţi din cadrul educaţiei tehnologice, instruirii practice, stagiului la agenţi economici, în vederea prevenirii muncilor periculoase se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului, în termen 90 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Amenzi de la 100 la 1.500 de lei

Părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului depistaţi că permit copilului sau folosesc copilul la efectuarea de munci periculoase sunt obligaţi să frecventeze programe de educaţie parentală sau, după caz, de consiliere, în baza serviciilor asigurate sau facilitate de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Fapta părintelui sau a reprezentantului legal care refuză aceste servicii sau care a beneficiat de programe de educaţie parentală şi consiliere şi continuă să folosească sau să permită copilului efectuarea de munci periculoase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1.500 lei.

De asemenea, fapta persoanei fizice care foloseşte copiii la efectuarea de munci periculoase, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât potrivit legii să fie considerată infracţiune.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către poliţie, în urma sesizării scrise din partea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Actul normativ se aplică tuturor categoriilor de angajatori, organizaţiilor neguvernamentale, persoanelor fizice autorizate şi asociaţiilor familiare, precum şi persoanelor fizice care utilizează munca minorilor în sectorul informal şi în cel formal.

De asemenea, prevederile hotărârii se aplică în domeniul muncii, asistenţei sociale şi protecţiei copilului, educaţiei, sănătăţii, precum şi în oricare alt domeniu cu incidenţă asupra copilului.

Citit 839 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.