Înşelăciuni cu bilete la ordin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna trecută, gălăţeanul Bolea Gabriel, în vârstă de 39 de ani, a fost trimis în judecată, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Faptele care-l incriminează s-au petrecut în perioada 2006-2007, când acesta era administrator al SC Hed Trust SRL Galaţi. Conform rechizitoriului, a indus şi menţinut în eroare, cu prilejul încheierii şi derulării unor operaţiuni comerciale, reprezentanţii legali ai mai multor societăţi comerciale (Gamacris SRL Galaţi, Strauss SRL Bucureşti şi The New Yorker SRL Galaţi), prin emiterea de bilete la ordin fără a avea cont deschis la băncile trase, ori fără a avea disponibil în cont pentru plata mărfurilor achiziţionate, respectiv contravaloarea serviciilor prestate). Procedând în acest mod (ne)ortodox a cauzat un prejudiciu total în sumă de 35.931 lei.

„Tunuri” cu Gamacris, Elite şi Strauss

Vă întrebaţi, poate, de ce dosarul cauzei a fost soluţionat abia acum la unitatea de parchet amintită. De la Florin Oancea, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, am aflat că, din luna aprilie 2007, Bolea Gabriel n-a mai putut fi contactat. În plus, orice infracţiune economică, orice lucrare de acest gen necesită un volum considerabil de muncă, în condiţiile în care, nu o dată, se aşteaptă rezultatele unor verificări economico-financiare, ale unor expertize de specialitate etc.

Revenind la miezul problemei, aflăm că, în decembrie 2006, Bolea Gabriel a achiziţionat, prin firma Hed Trust SRL Galaţi, de la Gamacris SRL Galaţi, marfă în valoare de 2.647,49 lei. În schimb, pentru plată, a emis şi completat la toate rubricile, a semnat şi ştampilat bilete la ordin cu termen de scadenţă în şapte zile.

În ziua de 17 februarie 2007 a achitat doar 1.267,46 lei, pentru restul, biletul la ordin introdus la plată a fost refuzat. În aceste condiţii, evident, o parte din marfă a rămas neachitată.

Un alt tun, tras în acelaşi mod, tot în februarie 2007, a avut ca suport contractul de vânzare-cumpărare perfectat între Hed Trust SRL şi Elite România SRL, actuala Strauss România. Pe baza acestui contract, administratorul Strauss România i-a vândut lui Bolea Gabriel un aparat de preparat cafea în valoare de 1.500 euro.

Pentru cumpărarea aparatului, Bolea Gabriel trebuia, aşa cum s-a convenit, să achite contravaloarea în cinci rate lunar. A emis, în consecinţă, bilete la ordin pe care le-a completat la toate rubricile având datele scadente stabilite conform graficului de plată convenit.

În al treilea rând, prin contractul perfectat cu The New Yorker, administratorul Hed Trust SRL a închiriat mai multe utilaje pentru lucrări de construcţii civile, dar tot aşa, atunci când a venit vorba de plată… nu era disponibil în cont.

La judecată, mai bine mai târziu decât niciodată

În momentul în care cel în cauză au fost, totuşi, audiat cu ocazia cercetărilor, a recunoscut că a încheiat contractele comerciale de care am amintit. Asta însă nu-l ajută cu nimic. În instanţă va trebui să aducă argumente concrete; în rest, faptul că o vreme s-a dat la fund cum se spune şi n-a mai colaborat cu organele de cercetare şi urmărire penală nu l-a ajutat cu nimic.

Fapta, deşi are ceva vechime, nu s-a prescris, termenul de prescripţie în acest caz, după cum ne-a confirmat şi procurorul Florin Oancea, fiind de 10 ani.

Citit 1317 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.