BREVIAR JURIDIC | Cererea de executare silită (III)

BREVIAR JURIDIC | Cererea de executare silită (III)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După înregistrarea cererii şi deschiderea procedurii de executare, în termen de cel mult trei zile, executorul judecătoresc trebuie să solicite instanţei încuviinţarea executării silite.

Totodată, executorul înaintează instanţei cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea prin care s-a dispus deschiderea dosarului de executare şi dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării executorului judecătoresc, domiciliul sau sediul debitorului, cu excepţia cazurilor  în care legea dispune altfel.

Cererea de încuviinţare a executării silite se soluţionează în termen de cel mult şapte zile de la înregistrare, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

Codul de procedură civilă prevede expres şi limitativ motivele pentru care instanţa poate să respingă cererea de încuviinţare a executării silite, şi anume:

- cererea este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;

- hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

- creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;

- titlul executoriu  cuprinde  dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;

- există alte impedimente prevăzute de lege cu privire la declanşarea executării (ex., s-a dispus suspendarea executării hotărârii de către instanţa de recurs) etc.

Încheierea de respingere a cererii de încuviinţare a executării silite poate fi atacată cu apel de către creditor, în termen de 15 zile de la comunicare.

Încheierea prin care instanţa a admis cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac. Totuşi, împotriva acestei încheieri, persoana interesată sau vătămată poate formula contestaţie la executare, după începerea executării silite.

Prin această contestaţie se poate solicita anularea încheierii, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale privind executarea silită.

Citit 1402 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2017 16:54