Comerţ la preţuri triple, la Penitenciarul Galaţi

Comerţ la preţuri triple, la Penitenciarul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe adresa redacţiei « Viaţa liberă » au sosit mai multe sesizări venite din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi cu privire la chioşcul din incinta unităţii. Mai exact, persoanele private de libertate se plâng de modul de comercializare şi de preţurile prea mari la care se vând produsele alimentare şi nealimentare în acest chioşc.

"Vă scriu din Penitenciarul Galaţi, unde suntem furaţi şi înşelaţi «legal» de chioşcul din incinta penitenciarului într-un stil barbar. După numeroase sesizări nu s-a întâmplat nimic, ca şi cum incinta asta aparţine unui alt stat, nu se implică nici Garda Financiară, nici Protecţia Consumatorului. Nu s-a făcut nicio licitaţie pentru chioşcul cu pricina, aici se aplică regula care dă mai mult pe chirie”.

„Să vă dau câteva exemple de preţuri care se practică la acest chioşc: o cană de plastic ordinar 7-8 lei, depinde ce desene are pe ea, 1 bic simplu - 6 lei, 1 gel de duş între 14 - 18 lei, o pungă de fulgi de porumb mică, care în oraş e 2 lei, aici costă 4,5 lei, un plic costă 2 lei. Dar nu e tot: un ulei pentru bebeluşi este 15 lei şi cel mai interesant e că anumite produse nu sunt marcate pe bonul fiscal, ci sunt înlocuite cu alte produse”.

"Femeile, dacă vor o cremă de faţă sau o cremă epilatoare, trebuie să facă comandă şi să plătească dublu şi nici nu sunt trecute pe bon, aşa că nu te poţi plânge decât directorului pentru că nu ai dovezi. Aici începe să îşi facă efectul legea, deoarece directorul se împiedică de un contract solid, care stipulează că preţurile din interior le poţi compara cu alte preţuri de la unităţile cu produse simulare într-o rază de nu ştiu câţi metri în jurul penitenciarului, unde nu există de fapt niciun alt chioşc, ci doar nişte baruri. Aşa că posibilitatea legală nu o ai”.

"Mai e un lucru pe care vreau să îl semnalez. Există produse la ofertă (gen 2+1 gratis) care sunt desfăcute în faţa noastră şi vândute la bucată şi nu se lasă niciodată produsul gratuit chiar dacă cumpăram tot pachetul”, ne scrie o deţinută din penitenciar.

Şi nu este singura persoană care se plânge de aceste aspecte, dar cum problema este aceeaşi nu mai cităm şi din celelalte scrisori.

Adevărat, adevărat… adevărat

De la purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului am aflat că respectivul chioşc funcţionează legal, iar contractul de chirie a fost semnat cu firma Selin Group, în urma unei licitaţii ce a avut loc în noiembrie 2008.

În contractul încheiat între penitenciar şi firma câştigătoare se stabileşte că „preţul produselor comercializate să nu depăşească preţul mediu practicat de agenţii economici din zona străzilor Traian, Cezar, Radu Negru din municipiul Galaţi sau cu mai mult de 5 la sută preţurile practicate de supermarketurile din Galaţi”.

Mai mult decât atât, conducerea instituţiei nu neagă că sesizările făcute de deţinuţi sunt adevărate.

”Reprezentanţi ai unităţii verifică săptămânal preţurile practicate şi, lunar, întocmesc o notă de informare în care se identifică eventualele nerespectări contractuale din partea Selin Group. Ultima notă de informare astfel întocmită, datată 5 august 2009, confirmă, în parte, nemulţumirile persoanelor private de libertate şi stipulează faptul că, într-adevăr, unele din preţurile practicate de punctul comercial din incinta unităţii sunt mai mari decât s-a stipulat în contract”.

”Acest lucru, împreună cu alte nereguli constatate de reprezentanţii penitenciarului au făcut obiectul unei notificări prealabile către SC Selin Group SRL, datată 13 august 2009, prin care solicităm ca până la data de 24 august 2009 să ni se comunice în scris modul de remediere a deficienţelor constatate. Răspunsul societăţii în cauză va sta la baza unei decizii finale în privinţa continuării colaborării cu Selin Group SRL”, ne-a precizat doamna Geanina Crăciun, purtătoarea de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi.

Persoanele private de libertate se plâng, conducerea unităţii le dă dreptate, dar nimeni nu poate face nimic până la sfârşitul lunii. Mai grav este faptul că acest contract poate continua dacă patronul chioşcului va reduce cât de cât preţurile, aducându-le la limitele stabilite.

Până atunci, însă, vânzările se fac în continuare la aceleaşi preţuri exagerate. Şi, evident, neexistând concurenţă, afacerea merge ca unsă!

Citit 2964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.