Divorţul la starea civilă (I)

Divorţul la starea civilă (I)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Breviar juridic. LEGE

Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori (din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi), ofiţerul de stare civilă poate constata desfacerea căsătoriei pe cale administrativă.

Referitor la copiii din afara căsătoriei, se are în vedere cazul acelor copii concepuţi şi născuţi înainte de căsătorie, care au stabilită filiaţia faţă de cei doi soţi, iar nu cazul în care un soţ sau fiecare soţ are copii dintr-o căsătorie anterioară ori din afara căsătoriei.

Competenţa soluţionării cererii de divorţ aparţine ofiţerului de stare civilă de la primăria unde s-a încheiat căsătoria sau de la primăria în a cărei rază teritorială se află ultima locuinţă comună a soţilor.

Cererea se depune şi se semnează de către ambii soţi în faţa ofiţerului de stare civilă.

De menţionat că soţii nu pot să depună această cerere prin mandatar.

De asemenea, soţii nu pot fi reprezentaţi prin mandatar nici pe parcursul procedurii în faţa ofiţerului de stare civilă.

În cererea de divorţ, fiecare soţ trebuie să declare pe propria răspundere următoarele:

- este de acord cu desfacerea căsătoriei;

- nu are copii minori cu celălalt soţ (născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi împreună cu acesta);

- nu este pus sub interdicţie judecătorească;

- nu a mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei.

Totodată, în aceeaşi cerere, soţii trebuie să declare pe propria răspundere adresa ultimei locuinţe comune şi numele pe care fiecare soţ sau, după caz, numai unul dintre aceştia urmează să îl poarte după desfacerea căsătoriei.

Odată cu depunerea cererii, soţii trebuie să prezinte, în original şi în copie, certificatele de naştere şi de căsătorie, precum şi documentele pentru dovedirea identităţii lor.

În situaţia în care ultima locuinţă comună declarată nu este aceeaşi cu domiciliul înscris  în actele de identitate, soţii vor da o declaraţie în acest sens în faţa  ofiţerului de stare civilă.

După confruntarea datelor  din documentele prezentate cu datele  înscrise în cerere şi certificarea pentru conformitate a copiilor depuse (cu excepţia certificatului de căsătorie) ofiţerul  de stare civilă înregistrează cererea respectivă în ziua în care a fost  primită  şi acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru o eventuală retragere a acesteia.

Citit 3682 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2017 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.