BREVIAR JURIDIC | Întâmpinarea la cererea de chemare în judecată
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

BREVIAR JURIDIC | Întâmpinarea la cererea de chemare în judecată
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde în scris la pretenţiile formulate  de reclamant şi, totodată, se apară faţă de cererea de chemare în judecată. De regulă, întâmpinarea este obligatorie atât la judecata în primă instanţă, cât şi în căile de atac (apel, recurs, revizuire, contestaţie în anulare).

În anumite cazuri prevăzute de lege, întâmpinarea are caracter facultativ (ex., în procedura ordonanţei preşedinţiale sau în procedura de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fără drept).

Elementele pe care trebuie să le cuprindă întâmpinarea sunt enumerate de Codul de procedură civilă, şi anume:

- datele de identificare a pârâtului: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa (pentru persoana juridică se va indica denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală etc.);

- excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului (ex., excepţia de necompetenţă materială sau teritorială a instanţei sesizate, excepţia de netimbrare sau de insuficientă timbrare a cererii de chemare în judecată, excepţia prescripţiei dreptului la acţiune etc.);

- răspunsul pârâtului la pretenţiile reclamantului şi la motivele de fapt şi de drept ale cererii acestuia;

- probele pe care pârâtul le solicită să fie administrate în apărarea sa (înscrisuri, interogatoriu, martori, expertiză etc.);

- semnătura pârâtului ori a reprezentantului acestuia (avocat sau mandatar).

Întâmpinarea nu se timbrează şi se depune în termen de 25 de zile de la primirea cererii de chemare în judecată. În procesele urgente, acest termen poate fi redus de judecător, în funcţie de împrejurările cauzei, sau poate fi prelungit (ex., când pârâtul domiciliază în străinătate). Întâmpinarea trebuie depusă în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare (în afară de cazurile în care reclamanţii au un reprezentant comun), plus un exemplar pentru instanţa de judecată.

De asemenea, la întâmpinare se anexează copiile certificate pentru conformitate cu originalul de pe înscrisurile pe care pârâtul le foloseşte în proces.

După ce i s-a comunicat întâmpinarea, reclamantul trebuie să depună răspuns în termen de 10 zile. Pârâtul ia cunoştinţă de acest răspuns de la dosarul cauzei, deoarece instanţa de judecată nu este obligată să-l comunice.

Citit 5845 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2017 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.