Magistraţii se pregătesc de proteste

Magistraţii se pregătesc de proteste
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni, la Curtea de Apel, va avea loc o şedinţă a Adunării Generale, convocată chiar de conducerea instanţei. Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi, ne-a explicat şi motivele convocării: „Am avut şedinţa colegiului de conducere şi am hotărât să convocăm adunarea generală pentru a discuta problemele actuale din justiţie”.

Începând de joi, la toate instanţele din ţară s-au convocat adunările generale pentru a se supune la vot decizia privind întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.

„Luni vom discuta şi hotărî ce vom face în legătură cu protestele care se desfăşoară în mai multe instanţe din ţară, dacă şi în ce formă vom adera la aceste proteste”, ne-a precizat preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Până acum, judecătorii din cadrul  judecătoriilor Cluj-Napoca, Tulcea, curţilor de apel Târgu Mureş şi Braşov, precum şi de la Tribunalul Bucureşti, au votat deja, în cadrul Adunărilor Generale, pentru diferite forme de protest, precum boicotarea alegerilor, nepurtarea robelor în sălile de judecată, amânarea cauzelor sau întreruperea activităţii începând cu 1 septembrie. Aceste forme de protest sunt susţinute şi de Uniunea  Naţională a Judecătorilor din România.

Majoritatea judecătorilor din ţară au început să protesteze, încă de la 1 iulie, prin întreruperea activităţii în anumite intervale orare.

Legea salarizării unice

Justiţia din România, care are deja destule probleme, va mai avea încă una. Conform unei analize efectuate de managerul economic de la Curtea de Apel Bucureşti, salariile magistraţilor vor scădea cu până la 60 la sută după adoptarea Legii unice de salarizare.

„Tot în Adunarea Generală de luni vom discuta şi această problemă. Vom analiza şi vom face completări pe baza legii salarizării unice, completări pe care le vom transmite la Consiliul Superior al Magistraturii. Toţi colegii din ţară vor face astfel de discuţii şi toate punctele de vedere vor fi trimise la CSM”, ne-a mai spus Mariana Ghena.

Judecătorii din toată ţara se pregătesc să adopte diferite forme de protest, timp în care Guvernul pregăteşte o rectificare bugetară în care, se pare, şi Ministerul Justiţiei  va mai primi ceva bani. Nu a precizat însă nimeni sigur dacă aceşti bani vor fi folosiţi pentru salarii sau pentru finanţarea instanţelor.

Care ar fi prioritatea numărul unu? Greu de decis, ţinând cont de faptul că, dacă judecătorii nu îşi primesc salariile intră în protest, iar dacă nu se alocă bani pentru finanţare unele instanţe riscă să se închidă…

Despre situaţia financiară a instanţelor gălăţene şi despre cât timp vor mai supravieţui acestea veţi putea citi în „Viaţa liberă” de luni.

Citit 831 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.