Cât mai supravieţuieşte justiţia gălăţeană?

Cât mai supravieţuieşte justiţia gălăţeană?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După cum vă anunţam sâmbătă, revenim cu date concrete despre finanţarea justiţiei din România şi, în special, despre banii alocaţi instanţelor gălăţene.

Conform unui studiu realizat de Societatea pentru Justiţie (Sojust), „instanţele se află în al doilea an succesiv de scădere semnificativă a alocaţiilor bugetare pentru cheltuielile de funcţionare propriu-zisă, bugetul din acest an reprezentând doar 64,18 la sută din bugetul alocat cu aceeaşi destinaţie în 2007”.

Tot cei de la Sojust afirmă că cea mai mare parte a instanţelor au epuizat integral sumele de bani cuprinse în bugetele lor la alineatele bugetare din care se suportă serviciile şi se achiziţionează bunurile în lipsa cărora instanţele nu pot funcţiona: energie electrică, comunicarea prin Poşta Română a citaţiilor, hotărârilor judecătoreşti şi a celorlalte acte procedurale, combustibil auto, hârtie imprimantă, consumabile ş.a.

Potrivit legii, constituie infracţiune angajarea de cheltuieli de către ordonatorii de credite cu depăşirea limitelor maxime ale creditelor bugetare aprobate. Altfel spus, preşedinţii instanţelor care ulterior epuizării unui alineat bugetar acceptă furnizarea de servicii ori bunuri în continuare (cum ar fi energie electrică, ori transmiterea de citaţii) încalcă, cu consecinţe penale, disciplina financiară.

Acesta este motivul pentru care Sojust trage un semnal de alarmă asupra faptului că «instanţele se află în pragul colapsului, luna septembrie putând aduce blocajul funcţional general al sistemului judiciar».

Şi Galaţiul ar putea fi pe listă

La Galaţi, Curtea de Apel este principalul ordonator de credite. Sumele pe care vi le vom prezenta în continuare reprezintă bugetul tuturor instanţelor aflate în raza Curţii de Apel Galaţi, la data de 15 aprilie, cifre confirmate de conducerea Curţii de Apel. Vom lua în discuţie doar bugetele care au suferit scăderi importante anul acesta faţă de anul trecut, atât la nivel naţional, cât şi pe plan local.

Bugetul alocat pe anul 2009 pentru materiale de curăţenie este in valoare de 220.000 lei, reprezentând 37,54 la sută din sumele cheltuite cu această destinaţie de instanţe în 2008. La Galaţi, anul trecut, au fost alocaţi 30.000 de lei pentru curăţenie, anul acesta suma scăzând la 13.000 de lei.

Un alt domeniu deficitar la instanţele locale este cel cu privire la carburanţi. Bugetul alocat de MJ pentru toate cele 15 instanţe din ţară pentru combustibil este de 1.000.000 de lei, adică 34,62 la sută din bugetul consumat anul trecut. Galaţiul are 29 de maşini şi a primit anul acesta 61.000 de lei, faţă de 203.000 de lei anul trecut.

Pentru piesele auto s-au alocat 40.000 de lei în 2008 şi doar 14.000 de lei în 2009. Şi banii pentru asigurările maşinilor au scăzut de la 77.000 de lei (2008) la 31.000 de lei (2009).

Situaţia este dezastruoasă, întrucât parcul auto al instanţelor este folosit pentru transportul dosarelor şi al altor acte procedurale între diferite instanţe în cadrul exercitării căilor de atac. Orice întârziere în transmiterea unor dosare înseamnă lungirea termenului de soluţionare a cauzelor, cu prejudicii imediate atât pentru justiţiabili, cât şi pentru eficienţa sistemului judiciar.

Există încă bani pentru citaţii

Un alt capitol important pentru desfăşurarea în bune condiţii a  actelor de justiţie este cel ce priveşte comunicările, prin poştă, a actelor de procedură (citaţii, hotărâri judecătoreşti). Ponderea acestor cheltuieli reprezintă cca 50 la sută din totalitatea cheltuielilor efectuate de o instanţă, comunicarea actelor de procedură fiind strâns legată de activitatea de soluţionare a dosarelor. CA Galaţi cheltuie lunar aproximativ 23.500 de lei pentru trimiterea citaţiilor, iar suma venită de la MJ a scăzut de la 2631 mii de lei la 2160 mii de lei.

Chiar dacă în aprilie se preconiza că, la Galaţi, există bani pentru trimiterea citaţiilor până la sfârşitul anului, este greu de estimat dacă se va adeveri sau nu acest lucru, mai ales că de pe 7 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 276, care instituie pentru prima oară comunicarea obligatorie către părţi a tuturor hotărârilor judecătoreşti irevocabile, deci pronunţate în recurs. Lucru ce presupune cheltuieli suplimentare pentru bugetele deja sărace ale instanţelor.

Probleme mai sunt şi la alte capitole bugetare, nu doar la cele menţionate mai sus, dar la instanţele gălăţene acestea sunt  cele mai grave. 

Preşedinta Curţii de Apel Galaţi, Mariana Ghena, ne-a confirmat toate aceste date şi aşteaptă noua rectificare bugetară. „Aceasta era situaţia noastră financiară în aprilie 2009. Între timp s-au mai făcut cheltuieli, situaţia s-a mai schimbat, dar, oricum, nu în bine”.

„Aşteptăm să vedem dacă în urma rectificării bugetare anunţate de Guvern se vor mai primi bani sau nu pentru finanţarea instanţei şi în semestrul IV al acestui an. Nu pot face momentan nicio afirmaţie în legătură cu acest aspect, dar vă pot spune că va fi destul de greu în semestrul IV dacă nu vom fi ajutaţi”.

„Atât eu, cât şi colegii mei de la instanţele din raza Curţii, am făcut tot posibilul pentru a limita cheltuielile şi pentru a ne drămui banii. Le mulţumesc mult tuturor colegilor pentru ajutor şi pentru că au fost  înţelegători la capitolul financiar. E foarte greu pentru toţi, mai ales că justiţiabilii nu au nicio vină şi noi trebuie să le asigurăm tot ce trebuie pentru a avea un proces corect şi cât mai scurt”, ne-a explicat Mariana Ghena.

În aceste condiţii, dacă nu se vor suplimenta fondurile pentru bunuri şi servicii, activitatea instanţelor poate fi blocată. Nu ne rămâne decât să sperăm că justiţia, oarbă şi săracă aşa cum e în prezent, va supravieţui, în cele din urmă, crizei financiare.

Citit 831 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.