Timbrarea cererii de chemare în judecată

Timbrarea cererii de chemare în judecată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cererea de chemare în judecată este supusă taxei judiciare de timbru în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80 din 29 iunie 2013.

Dacă în momentul înregistrării cererii, taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, instanţa comunică reclamantului obligaţia  de a timbra şi de a trimite instanţei dovada achitării taxei respective în termen de cel mult 10 zile de la data comunicării, sub sancţiunea anulării acţiunii.

Totodată, instanţa îi pune în vedere reclamantului posibilitatea  de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de cinci zile de la data primirii comunicării.

Atunci când reclamantul a formulat mai multe capete de cerere cu finalităţi diferite, taxa judiciară de timbru se datorează pentru fiecare capăt de cerere în parte, după natura lui, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.

În situaţia când cererea de chemare în judecată a fost taxată corespunzător obiectului iniţial, dar în cursul procesului apar elemente care determină o valoare mai mare a obiectului cererii, instanţa va pune în vedere reclamantului să achite suma datorată suplimentar până la terenul stabilit de instanţă.

Dacă reclamantul nu completează taxa judiciară de timbru, cererea de chemare în judecată va fi soluţionată în limitele în care a fost achitată taxa.

În cazul în care se micşorează valoarea pretenţiilor formulate prin cererea de chemare în judecată, după ce aceasta a fost înregistrată, taxa judiciară  de timbru se percepe la valoarea iniţială, fără să se ţină seama de reducerea iniţială.

Dacă reclamantul nu depune în termenul stabilit dovada achitării taxei datorate, completul investit cu soluţionarea cauzei va dispune anularea cererii de chemare în judecată ca netimbrată.

Citit 3151 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2017 21:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.