Curier juridic - Pensia minim garantată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Iuliana R. ne cere câteva lămuriri despre pensia minim garantată. Iată care este problema dumneaei: „Dacă mama mea a lucrat 3 ani şi acum are vârsta pensionării, poate beneficia de pensia minim garantată?”.

Nu, pentru că mama dumneavoastră nu are calitatea de pensionar şi nici nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de pensie, întrucât nu are stagiul minim de cotizare. Aveţi, mai jos, prevederile art. 2 din O.U.G. nr. 6/2009.

·    Art. 2 - (1) Beneficiază de pensia socială minim garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

·    (2) Pensia socială minim garantată se determină ca diferenţă între nivelul prevăzut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Programul de muncă

Un salariat cu o situaţie specială acasă doreşte un program flexibil care să îi permită prezenţa la domiciliu în anumite ore ale zilei, aşa încât ne întreabă dacă poate fi beneficiarul unui astfel de program şi ce presupune un astfel de program comparativ cu cel fix, în care sunt determinate de către angajator orele de începere şi cele de încetare a lucrului.

Puteţi beneficia de un astfel de program de muncă dacă în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate ori, în lipsa acestuia, în regulamentul intern este prevăzută posibilitatea unor programe individualizate, căci nu toţi angajatorii pot acorda astfel de programe în sprijinul intereselor particulare ale salariaţilor.

Ce se înţelege prin program individualizat? Programul individualizat de muncă presupune un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

Astfel, durata zilnică a timpului de muncă de 8 ore pe zi în cazul angajaţilor cu normă întreagă este împărţită în două perioade:

-    o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă;

-    o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare.

Citit 810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.