Informaţii notariale - Bunurilecomune

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Soţul meu, în anul 1973, a contractat o locuinţă (cu rate în 30 de ani). În anul 1974 m-am mutat la dânsul, în ziua în care a preluat şi cheile apartamentului. Până în anul 1980 am convieţuit nelegitim, în octombrie 1980 am celebrat cununia civilă. De la acea dată până azi locuim împreună. După căsătorie am plătit împreună ratele la apartament timp de 29 de ani (şi eu am avut serviciu). Fac şi eu parte la această locuinţă? De câţiva ani, soţul meu îmi spune că e casa lui şi că eu nu am niciun drept acolo. Are dreptate?”, ne întreabă o cititoare.

Domnul notar George Schin ne-a oferit răspunsul la această problemă.

Potrivit art. 30 din Codului familiei, orice bun dobândit de soţi sau de oricare dintre ei, în timpul căsătoriei, devine bun comun. Bunul devine comun fără a deosebi dacă în actul de achiziţie au fost trecuţi ambii soţi sau numai unul dintre ei.

Excepţie de la această regulă sunt:

-    bunurile dobândite prin acte cu titlu gratuit, de exemplu donaţiile făcute în favoarea unuia dintre soţi,

-    moştenirea legală sau testamentară numai dacă dispunătorul nu a prevăzut că ele vor fi comune

-    bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei, bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi,

-    bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă,

-    manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi inovaţii, precum şi alte asemenea bunuri,

-    indemnitatea de asigurare sau despăgubire pentru pagube pricinuite persoanei, valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.

Astfel, Codul familiei în art. 31 stabileşte limitativ bunurile propriile ale fiecărui soţ, chiar dacă au fost dobândite în timpul căsătoriei.

În cazul dumneavoastră, chiar dacă soţul a cumpărat  locuinţa înainte de căsătorie, plata efectuându-se în rate, aţi achitat împreună, căsătoriţi fiind, o mare parte din rate. Astfel, această locuinţă este bun comun sau în alte opinii, dumneavoastră aveţi un drept de creanţă.

Pentru ca acest drept să vă fie recunoscut, locuinţa trebuie înscrisă în cartea funciară. Însă această operaţiune se va face doar cu acordul soţului, deoarece înscrierea se poate face la cererea ambilor soţi.

În cazul în care soţul care apare singur ca titular al dreptului de proprietate asupra locuinţei refuză sa-şi dea consimţământul, celălalt soţ poate să ceară înscrierea prin intermediul instanţei de judecată.

Citit 822 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.