Justiţie cu program redus

Justiţie cu program redus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judecătorii nu acceptă salariul unic * Doar cauzele urgente vor fi soluţionate  * Nu mai există program cu publicul * Judecătorul delegat nu va mai merge la Registrul Comerţului * Sunt ameninţate alegerile prezidenţiale * Legea salarizării unice atacată din toate părţile  * Şi grefierii se alătură judecătorilor *

Curtea de Apel ameninţă alegerile prezidenţiale

Ieri, 31 august, a avut loc Adunarea Generală la Curtea de Apel Galaţi, după cum anunţam în ziarul nostru de sâmbătă. Rezultatul discuţiilor ne-a fost comunicat de Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

„Am stabilit împreună cu cei din  Adunarea Generală că ne vom alia şi noi, începând de astăzi, la protestul general din justiţie. Am avut în vedere în primul rând binele justiţiabililor, care nu au nicio vină că Ministerul Justiţiei nu ne plăteşte salariile sau că instanţele nu au bani să funcţioneze”.

„Astfel, am decis că vom începe de astăzi protestul prin restrângerea activităţii de la Curtea de Apel. Judecătorii vor intra în şedinţe de judecată, dar vor amâna dosarele şi vor da termene conform planificărilor aprobate de Colegiul de Conducere”.

„Pe perioada protestului se vor judeca numai cauzele în materie penală privind măsurile preventive (luare, verificare, prelungire, încetarea arestării preventive etc.), iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor, cereri de suspendare, ordonanţe preşedinţiale,  măsuri asiguratorii, cereri de constatarea nulităţii grevei şi de suspendare a grevei, cereri de preschimbare termen”.

Tot în Adunarea Generală de luni s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi nu vor mai participa în comisiile şi birourile electorale şi  nici la soluţionarea contestaţiilor electorale. Ţinând cont de faptul că preşedintele unei comisii electorale este validat printr-o hotărâre judecătorească, în condiţiile actuale, niciun birou electoral nu va avea preşedinte. Şi să nu uităm că suntem, totuşi, într-un an electoral.

„Noi am decis că nu vom mai participa la alegeri, nici la cele prezidenţiale, nici la cele locale”, ne-a explicat preşedinta Curţii de Apel.(N.R. este vorba despre „localele” gen referendum etc.)

Tribunalul protestează două săptămâni

Şi la Tribunalul Galaţi începe protestul. „Vor fi judecate doar cauzele privind măsurile preventive şi cele privind plasamentul minorilor. Toate înscrisurile se vor depune prin poştă, nu o să mai avem registratură şi nici judecător de serviciu, iar cei care au depuse acte la apostilat vor fi înştiinţaţi când vor fi soluţionate”.

„Nu vom soluţiona corespondenţa administrativă, iar judecătorul delegat la Registrul Comerţului va merge acolo doar pe 17 septembrie pentru a da termene noi”, precizează şi Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.

O nouă adunare generală la Tribunalul Galaţi va avea loc pe data de 15 septembrie.

Judecătoria mai are speranţe

Chiar dacă este în „grădina” Curţii de Apel Galaţi, Judecătoria a luat o decizie de sine stătătoare. „În Adunarea Generală de la instanţa noastră am decis că vom începe protestele chiar de astăzi. Vom intra în şedinţe, dar nu vom soluţiona decât cauzele urgente”.

„În materie penală vom soluţiona doar arestările şi arestările preventive. Dacă nu am soluţiona astfel de cauze ar avea de suferit atât societatea, prin punerea în libertate a celor care reprezintă un pericol public, cât şi cei care au fost arestaţi abuziv, nerespectându-se astfel dreptul la libertate”.

„În materie civilă vom soluţiona cauzele cu minori  (cum ar fi pensiile de întreţinere), executările silite şi ordonanţele preşedinţiale. Adică tot ce e urgent şi poate afecta bunul mers al societăţii”, ne-a explicat Diana Oancea, preşedinta Judecătoriei Galaţi. 

Cât despre neparticiparea la alegerile din toamnă, la Judecătorie decizia a fost cu totul alta. „Momentan nu am decis nimic în acest sens. Considerăm că asta ar fi o măsură extremă, dar sperăm că până la alegerile din toamnă să se rezolve revendicările noastre”, a completat Diana Oancea.

Lista revendicărilor

Ca la orice protest, şi la cel iniţiat de judecătorii gălăţeni există o listă de revendicări. „Lista revendicărilor este destul de mare. Putem începe de la faptul că avem deja hotărâri judecătoreşti prin care ministerul este obligat să ne plătească restanţele salariale, pentru care am primit până acum două reeşalonări”.

„O altă mare problemă este legată de finanţarea instanţelor de judecată. Nu mai avem bani pentru materiale. La Judecătorie deja am adus hârtie de acasă, am folosit tuşul de la imprimantele personale etc. Această problemă a apărut şi din cauza faptului că taxele judiciare de timbru se plătesc acum, din nou, în visteria bugetului local. De fiecare dată când sunt alegeri, taxele de timbru îşi schimbă stăpânul şi ajung la bugetele locale”, ne-a explicat Diana Oancea.

Salarizarea unică

În cadrul Adunării Generale de la Tribunalul Galaţi s-a stabilit că „proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care a fost comunicat Consiliului Superior al Magistraturii la data de 26 august 2009, ignoră dispoziţiile constituţionale cu privire la rolul crucial al justiţiei într-un stat de drept, constituind un real atac la independenţa judecătorilor”.

Proiectul legii salarizării unice este un alt punct pe lista revendicărilor magistraţilor.

„Nu se poate aplica această lege. Magistraţii sunt o putere în stat şi ar trebui să fim pe picior de egalitate cu celelalte (N.R. puterea executivă şi parlamentară). Prin această lege se stabilesc indici de salarizare foarte mici şi nu se mai adaugă mai multe sporuri (de vechime, de stres şi solicitare neuropsihică, de confidenţialitate)”.

„Dacă acum un judecător cu 2-3 ani vechime câştigă aproximativ 2.400 de lei în mână, după aplicarea legii acesta ar mai putea primi doar 1.400 de lei în mână. Un judecător care are între 10 şi 15 ani vechime (cu rang de curte de apel) va rămâne cu un salariu net, după aplicarea legii, de 3.500 de lei net, iar acum el are un câştig net de aproximativ 5.000 de lei”.

„Trebuie să precizez că în acest moment un judecător debutant, fără vechime, câştigă 1.800 de lei net, adică cât un consilier sau un secretar de primărie comunală. Păi şi cum să mai vină absolvenţii în sistemul juridic? Mai bine se duc la primării, că salariul e la fel, dar nu au acelaşi volum de muncă şi aceleaşi responsabilităţi”, ne-a explicat Diana Oancea.

Grefierii se alătură protestului

Deşi iniţial s-a stabilit că grefierii vor desfăşura relaţii cu publicul după orarul de vacanţă, în cursul zilei de ieri, sindicatul Pro Just a decis că şi grefierii se vor alia protestului judecătorilor.

„Noi am dispus altceva, dar ei s-au alăturat protestului nostru. La nivelul lor s-a decis că nu vor lucra cu publicul, decât la arhivă, unde vor da la studiu dosarele cu privire la arestaţi”, ne-a explicat preşedinta judecătoriei. 

Consecinţele protestului sunt greu de prevăzut, dar nu se vor lăsa aşteptate. Nimeni nu poate împiedica protestele judecătorilor, deoarece nu se suspendă total activitatea judecătorească. Dar în diferite zone ea nu va funcţiona. Singurul mod de a diminua pagubele este revenirea la programul normal de funcţionare la toate instanţele din ţară.

Citit 1056 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.