O întreagă localitate este TERORIZATĂ de hoți
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

O întreagă localitate este TERORIZATĂ de hoți
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Teroare fără margini în localitatea Corod, din judeţul Galaţi. Zeci de oameni se plâng că au fost tâlhăriţi în propriile case. Hoţii lovesc noaptea şi preferă, în special, casele în care locuiesc bătrâni singuri. Nici societăţile comerciale nu au scăpat, mai multe magazine din zonă fiind şi ele sparte.

Fenomenul durează de luni bune, dar, susţin localnicii, în ultimele două luni s-a intensificat. În doar câteva zile, cinci imobile au fost prădate de hoţi. Grav este faptul că oamenii nu sunt lăsaţi doar fără bani, ci sunt loviţi şi ameninţaţi cu cuţitul. De curând, o bătrână a ajuns la spital, cu piciorul şi o coastă rupte.

Toată lumea se teme

"Au intrat pe geam, pe care l-a lăsat deschis pentru aerisire, i-au întrerupt lumina, au intrat peste ea, au bătut-o, i-au rupt un picior şi o coastă. A doua zi au dus-o la spital. I-au luat vreo 400 de lei, banii de butelii, că femeia vinde butelii", ne-a povestit Viorel Sârghie, vecinul femeii tâlhărite.

Oamenii sunt terorizaţi şi le este frică să doarmă în propriile case, mai ales că hoţii lovesc şi de mai multe ori în acelaşi loc. „Ne este frică să dormim în casă. Am auzit că la o bătrână au furat prima dată 3.500 de lei şi după vreo două săptămâni au fost din nou. Femeia s-a pus în genunchi şi le-a spus că nu mai are bani. Le-a dat până la urmă 50 de lei, că i-au cerut măcar bani de ţigări”, ne-a povestit un localnic.

Acţionează la pont

Pe Cornelia Iftimie au „vizitat-o” hoţii chiar duminică noapte. Femeia nu a  reuşit nici să şteargă urmele lăsate de cei care i-au furat banii, nici să uite spaima pe care a tras-o, mai ales că i s-a pus cuţitul la gât. „Pe la 3,20, m-am trezit cu o persoană în casă, mi-a pus cuţitul la gât, m-a bătut, m-a pus cu faţa în jos, să îi dau banii. I-am dat banii, 250 de euro şi un milion de lei (vechi - n.r.). Era unul singur şi mi-a spus că mai era cineva afară. Mi-a spart uşa şi geamul. A plecat băiatul de două zile şi el a ştiut că mi-a lăsat bani”, povesteşte femeia, care se bucură că a scăpat doar cu atât.

Aceeaşi spaimă a trăit-o şi Ecaterina Costin, care, la cei 84 de ani ai săi, a ajuns să se teamă să stea singură în propria sa gospodărie. „Eu eram în casă, dar am ieşit ca să deschid uşa să mă uit afară, iar el era în dosul uşii. A venit după mine, mi-a închis uşile, mi-a pus palma pe gură, m-a bătut, m-a zgâriat pe faţă. Avea mănuşi în mâini, mască pe ochi. Eu voiam să aprind lumina, el o stingea. Mi-a luat 34 de milioane de lei (n.r. - 3.400 de lei). Tremur ca varga de atunci. Mi-am adus o fată să stea cu mine, că îmi e frică, sunt singură de patru ani, de când a murit soţul”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Ecaterina Costin.

Autorităţile locale sunt depăşite

Deşi fenomenul datează de multă vreme, autorităţile locale nu au reuşit să facă nimic pentru a le veni în ajutor celor vulnerabili. Mai mult, viceprimarul din Corod recunoaşte că sunt depăşiţi de această situaţie şi aşteaptă ca poliţiştii să îi depisteze pe cei care terorizează o întreagă localitate.

„În ultima perioadă, au luat amploare spargerile şi furturile, din cauza situaţiei sociale create. Sunt foarte mulţi bătrâni singuri, foarte mulţi tineri sunt plecaţi. Bătrânii au rămas singuri şi sunt vulnerabili. Poliţia acţionează cât poate, rezultate până acum foarte puţine. Avem pază, la nivel de primărie, cu trei persoane, avem camere, care din păcate nu funcţionează chiar atât de bine. Patrule ar trebui, dar cu cine să le facem? Tinerii sunt plecaţi. Suntem depăşiţi de situaţia asta”, ne-a declarat Cornel Maţgras, viceprimarul din Corod.

Poliţia are un cerc de suspecţi

Toţi localnicii din Corod aşteaptă ca poliţiştii să le dea de urmă celor care i-au terorizat în ultimele luni. „Nu a fost prins niciun hoţ, să spui că a prins pe unul care a ameninţat, a luat banii. Situaţia este cunoscută la poliţie. Ultima dată a fost patrulă de poliţie pe străzi până la ora 4.00, iar la ora 4,30 au dat spargerea”, ne-a explicat viceprimarul Corodului.

Cei care au fost tâlhăriţi până acum susţin că hoţii poartă cagulă şi mănuşi, dar există imagini de pe camerele de supraveghere de la diferite societăţi, imagini care ar putea fi de ajutor în prinderea lor. „În urma sesizărilor primite, poliţiştii au demarat deja cercetările şi în cauză a fost întocmit un cerc de suspecţi”, ne-a declarat cms. şef Cristina Tatulici - IPJ Galaţi.

Până când hoţii vor fi prinşi, corodenii se tem să mai doarmă în propriile case, iar plângerile nu mai contenesc să apară.

Citit 9265 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.