Salvarea de coronavirus nu vine prin e-mail!

Salvarea de coronavirus nu vine prin e-mail!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Subiectul „COVID-19” a adus în căsuțele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice, care cuprind tot felul de „oferte” de materiale de protecție, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin sau tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizații de notorietate. Specialiştii în securitate informatică atrag atenţia că aceste mesaje provin, în cea mai mare parte, de la hackeri care vor să vă fure datele personale pentru a vă goli conturile ori viola corespondenţa electronică. 

Panica generată la nivel mondial de pandemia de "COVID-19" le dă frâu liber infractorilor cibernetici, care profită de dorinţa oamenilor de a achiziţiona diferite produse ori de a contribui la găsirea cât mai rapidă a unui leac împotriva bolii. Prin mesaje care conţin termeni imperativi de genul "prinde oferta" sau "informații exclusive", hackerii transmit linkuri sau anexe care trebuie accesate pentru aflarea informaţiei. 

"Sunt încercări de phishing prin care expeditorii încearcă să obțină informații personale, informații de pe carduri și alte date asemenea acestora, în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware. Monitorizarea înregistrărilor de domenii web, care au în denumire termenii coronavirus/covid, a condus la concluzia că majoritatea sunt implicate în campanii malițioase", atrag atenţia specialiştii pe linia combaterii infracţionalităţii informatice din cadrul Poliţiei Române. Totodată, ei susţin că mesajele sunt cu atât mai convingătoare, atrăgând în capcană utilizatorii, cu cât în conţinut sunt incluse denumirile unor organizaţii de genul NATO, ONU sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Ce să nu facem

Cea mai simplă metodă de a evita să devenim victime ale infractorilor cibernetici este să nu dăm curs acestor mesaje, prin ignorare şi ştergere din căsuţa de e-mail. "Ceea ce ar trebui să facem este să nu accesăm atașamentele sau link-urile atât de bine evidențiate în mesajele în cauză sau să verificăm informația din alte surse. Trebuie să știm că simpla atașare sau folosire a unei sigle cunoscute nu arată că un mesaj sau  expeditorul lui acționează legal, chiar dacă în conţinutul mesajului sunt ataşamente care arată ca un document PDF sau word", recomandă specialiştii. 

 

 

Citit 7159 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.