Declinul producătorilor de cipuri. Scăderi importante pentru Nvidia, Intel și AMD, în 2022

Declinul producătorilor de cipuri. Scăderi importante pentru Nvidia, Intel și AMD, în 2022
Criza semiconductorilor afectează serios piața IT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu cinci ani, Intel valora cât Nvidia şi AMD la un loc, însă astăzi Nvidia valorează cu mult peste capitalizarea cumulată a celorlalte două companii, iar Taiwan Semiconductors (TSMC) este una dintre cele mai mari societăţi publice la nivel mondial, o schimbare majoră în industrie.

Intel nu a reuşit să ţină pasul cu inovaţiile care au avut loc în industrie de-a lungul ultimilor ani, evoluţia fiind alterată şi de ascensiunea unor giganţi precum Samsung şi Qualcomm. Mai mult, criza semiconductorilor şi întreruperile lanţurilor globale de aprovizionare, accentuate de pandemia de coronavirus, au dus la o scădere semnificativă a acţiunilor celor mai mari producători de cipuri din lume, scrie Mediafax.

De asemenea, a intervenit în peisaj şi reticenţa investitorilor internaţionali vizavi de activele din industria tech, fenomenul având loc pe fondul unei tranziţii dinspre segmentul „growth” către cel de tip „value” şi în contextul creşterii ratelor dobânzilor la nivel mondial. Acţiunile Qualcomm au scăzut cu 27 la sută, de la începutul anului, fără a lua în calcul dinamica şedinţelor bursiere din ultimele două săptămâni.

Totodată, AMD este pe minus cu 37 la sută, iar acţiunile Intel s-au depreciat cu 12,6 la sută, în 2022, şi cu 28,7 la sută, în ultimele 12 luni. Nvidia, despre care unii analişti spun că s-a poziţionat cu mult în faţa Intel în privinţa tehnologiei software, suferă un declin de 28,6 la sută de la începutul lui 2022 încoace. Totuşi, compania are una dintre cele mai bune performanţe de pe Wall Street, în ultimii cinci ani, un avans de aproape 750 la sută, adică investitorii cu expunere pe Nvidia au înregistrat o multiplicare de peste opt ori a investiţiei în această perioadă.

Spre comparaţie, Intel a urcat cu doar 28 la sută, în ultimii cinci ani. De altfel, Nvidia a ajuns recent în top 10 cele mai mari societăţi la nivel mondial, în funcţie de capitalizare, cu o valoare de piaţă de 535 de miliarde de dolari, în timp ce Intel valorează 190 de miliarde de dolari, iar AMD 155 de miliarde de dolari, după un plus de 630 la sută, în cinci ani.

Citit 1027 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 01:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.