Cel mai mare soft de spionaj, FluBot, a fost blocat

Cel mai mare soft de spionaj, FluBot, a fost blocat
România a fost, în luna ianuarie a acestui an, principala țintă a hackerilor care au folosit acest tip de soft
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenția europeană de poliție (EUROPOL) a anunțat că a reușit să oprească cel mai mare program de spionaj folosit de hackeri. Acest soft ataca, cu ajutorul unor mesaje de tip SMS, telefoanele mobile care funcționează cu sisteme Android. Din telefoanele compromise, virusul fura mai apoi informații sensibile, parole sau detalii bancare.

Agenția Europol nu a dat detalii despre cum a reușit să blocheze răspândirea virusului, dar a precizat că polițiști din 11 țări europene, printre care și cei din România, au pus umărul la succesul operațiunii. Virusul FluBot, care a făcut zeci de mii de victime în întreaga lume, a fost blocat de agenția Europol, care a beneficiat, însă, și de ajutorul autorităților cu competențe în securitatea informatică din Statele Unite ale Americii, potrivit digi24.ro.

Virusul era instalat pe dispozitivul vizat cu ajutorul unui SMS, care făcea referire fie la urmărirea unui pachet comandat, fie la ascultarea unui mesaj audio. Mesajul trimis prin SMS conținea în mod obligatoriu un link, numai că, odată accesat linkul respectiv, în telefon era descărcată aplicația folosită de hackeri pentru a spiona orice mișcare pe care o făcea utilizatorul respectivului dispozitiv mobil. În acest mod, hackerii intrau în posesia datelor bancare, a conturilor de utilizator, dar și a parolelor folosite de posesorul telefonului.

România a fost, în luna ianuarie a acestui an, principala țintă a hackerilor care au folosit acest tip de soft, iar poliția și autoritățile de protecție cibernetică au transmis în mai multe rânduri avertizări către utilizatori cu privire la mesajele înșelătoare care circulau astfel.

Europol a blocat acum acest program, după ce, luna trecută, specialiștii au reușit să oprească răspândirea lui în toate statele europene. Spania și Finlanda, dar și Portugalia au fost printre statele cele mai afectate de răspândirea acestui virus numit FluBot.

Ancheta europeană este încă în desfășurare, pentru că deocamdată cei de la Europol nu au reușit să afle și cine este în spatele acestor atacuri.

Ca regulă generală pentru toți utilizatorii de telefoane mobile sau de calculatoare ori tablete, specialiștii în securitate informatică vă sfătuiesc să nu accesați linkuri care vă par suspecte și să nu urmați indicațiile primite prin SMS-uri ori prin e-mail, atunci când acestea fac referire la comenzi fictive. De asemenea, nu trebuie să oferiți date precum parola contului bancar.

Citit 2319 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Iunie 2022 09:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.