Capcanele limbii române. Verbele pe care le folosim greşit

Capcanele limbii române. Verbele pe care le folosim greşit
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Folosirea în mod eronat a verbelor este în topul capcanelor limbii române, pe care cei mai mulţi vorbitori nu le pot evita. Dacă cu virgulele şi cu cratimele ne mai descurcăm, aruncându-le la nimereală şi sperând să se lipească una sau două la locul potrivit, cu verbele nu e de glumă. Iată şi exemplele cele mai populare. Merită sau se merită? Corect este să spunem că „Nu merită să cumpărăm pâine” sau „Nu merită să mergem la circ”. Dacă spunem că „Nu se merită să cumpărăm pâine” sau „Nu se merită să mergem la circ”, atunci este clar că undeva am pierdut câteva noţiuni de gramatică elementară, şi nu ar trebui să ne supărăm dacă cineva ne corectează.

„A crea” este un alt verb care pune probleme. Asta pentru că niciodată nu ştim exact câţi de „e” să folosim la conjugare. Spre exemplu, mulţi scriu „serviciul îmi crează stres”. Corect, însă, este „serviciul îmi creează stres”. Există şi excepţii. Nu e corect să spunem că „Noi, ca artişti, creem opere de artă”, ci „Noi, ca artişti, creăm opere de artă”. Nu a zis nimeni că limba română e uşoară.

Verbul „a aşeza” este folosit greşit mai ales în scris. Exemplu: Clientul se aşează pe scaun. Corect este: Clientul se aşază pe scaun. Este rezultatul unei devieri fonetice, adică se confundă pronunţia, care este într-adevăr aşează, cu modul de scriere. Aceeaşi greşeală este întâlnită şi în cazul verbului „a înşela“.

Tot foarte întâlnită este şi utilizarea lui „place“ în loc de „plăcea“. Corect este „a plăcea“ – şi aceeaşi regula se aplică şi la alte verbe de conjugarea a II-a, adică verbele care se termina în "ea": „a părea“, „a tăcea“ etc.

Culmea, una dintre cele mai des întâlnite greşeli este chiar la conjugarea verbului „a greşi”.  Exemplu: Doamna profesoară, Costel mă greşeşte! Corect este: Doamna profesoară, Costel mă face să greşesc! sau: Doamna profesoară, am greşit din cauza lui Costel!

Cuvântul săptămânii 

quarc – astăzi vom vorbi un pic şi despre fizică şi vă voi spune că un quarc este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” (numită și barionică). N-aţi înţeles nimic? Nu e problemă, nici eu!

Citit 10052 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2018 19:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.