Filmul de care România are nevoie. ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Filmul de care România are nevoie. ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După ce a recuperat o parte a istoriei ţiganilor în "Aferim!", a atins tangenţial climatul politic antisemit în "Inimi cicatrizate" şi l-a explorat pe îndelete în "Ţara moartă", Radu Jude spulberă negaţionismul românilor în "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", lansat în competiţia oficială a festivalului de la Karlovy Vary. Înspăimântător pe ambele planuri temporale, trecutul şi prezentul, filmul are toate şansele să provoace o binevenită dezbatere în România.

380.000. Un număr care nu ar trebui să dispară niciodată din gândurile românilor, o naţie prea dispusă să celebreze succesele trecutului, oricât de apocrife, şi deloc pregătită să-şi asume şi episoadele mai sumbre ale acestuia. 380.000. Numărul de evrei pe care românii i-au exterminat, în diverse forme şi din diverse cauze, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu este un număr lansat în neant de scenariul lui Radu Jude, ci unul asumat de guvernul României şi făcut public în 2004. Făcut public mai pe tăcute şi apoi lăsat să se prăfuiască liniştit, fără nicio dezbatere care să dezvăluie românilor că în spatele eroismului soldaţilor noştri din timpul războiului menţionat au rămas, pe frontul de est, mormane de cadavre.

Jude recuperează ingenios această parte a istoriei şi pumnul cade cu atât mai greu cu cât această recuperare se face în prezent: vedem o reconstituire a esenţei holocaustului românesc în regia protagonistei Marianei Marin (Ioana Iacob), o tânără regizoare de teatru care nu se sfieşte să spună întregul adevăr. Faptul că plănuieşte să o facă în Piaţa Revoluţiei, cu zvastici şi citate antisemite proiectate pe Palatul Regal şi în ochii unei mulţimi de gură-cască îi ridică nenumărate probleme, pentru că aspectele controversate atrag atenţia Primăriei, iar aceasta îşi trimite rapid un reprezentant, pe alunecosul Movilă (Alexandru Dabija), pentru a se asigura că reconstituirea nu va provoca un scandal.

Jude creează un teren fertil pentru a explora variate aspecte ale rasismului şi ale antisemitismului, atunci şi acum. Filmul este îngreunat de o succesiune de citate literare şi vizuale, inclusiv din scrierile lui Eminescu şi Slavici, amândoi antisemiţi declaraţi, dar aceste citate sunt mai mult decât necesare, pentru că invită la dezbatere, iar pe necreduli îi invită să cerceteze înainte de a eticheta filmul drept propagandă antiromânească. Ceea ce oricum se va întâmpla. Interesant este faptul că "Barbarii" (prescurtarea informală a titlului) demontează din start aceste obiecţii cu ajutorul reacţiilor actorilor amatori ce iau parte la reconstituire, aceştia venind de acasă cu propriul bagaj de fanteziste mesaje negaţioniste, nesusţinute de nicio dovadă.

Dar starul ofensivei antiadevăr este Movilă, funcţionarul mieros venit să încerce apele şi să îndulcească intransigenţa regizoarei. În discursul acestuia, Jude concentrează toate argumentele preferate de cei care se admiră în oglinda atent lustruită în timp ce gunoiul este ascuns atent sub covor. Sau, cu voia ineficientei primăriţe Firea, care n-au făcut duş de trei zile, dar şi-au pus cea mai frumoasă ie. Este exact discursul al cărui scop nu este dezvăluirea adevărului, ci crearea minuţioasă a unei imagini pozitive.

Dacă e să-l analizăm din punctul de vedere al scenariului, filmul suferă din cauza unei lungimi nejustificate şi a unor repetiţii supărătoare. În contrapunct cu demersul ei public, o vedem pe Mariana şi în intimitate, având o relaţie cu un pilot (Şerban Pavlu) căsătorit. Nu este nici pe departe cea mai fericită şi convingătoare alegere pentru "umanizarea" personajului şi nu conving nici alunecările destul de dese şi abrupte în umorul gros. Toate întârzie ceea ce lumea aşteaptă cu nerăbdare: spectacolul public al confuziei din istoria şi din mintea românilor.

Sunt câteva momente în timpul reprezentaţiei mai mult decât neliniştitoare. Impostura şi ignoranţa par să ne domine naţia, ca şi pasiunea pentru confortabil, călduţ, adevărul spus pe jumătate şi cu jumătate de gură. În ciuda neajunsurilor sale, printre care am pomeni şi teatralitatea şi afectarea interpretărilor, o constantă a ultimelor ficţiuni ale lui Radu Jude, filmul trebuie lăudat pentru miza politică: este o invitaţie la introspecţie şi la reevaluarea statutului de veşnică victimă al românilor în faţa istoriei.

Am putea spune că producţia Hi Film este echivalentul politic al cutremurului emoţional provocat de "Nu mă atinge-mă" al Adinei Pintilie, forţând reconsiderarea poziţiei noastre asupra unei istorii atent modificate în timpul regimului comunist. Pentru această provocare a sa, filmul merită întâmpinat cu entuziasm.

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" va fi lansat în România pe 28 septembrie.

UPDATE | Filmul, câştigător la Karlovy Vary. Pentru detalii, CLICK AICI

Citit 3380 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2018 15:43

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Prost inutil
  Marți, 31 Iulie 2018 06:32
  82.137.11.***
  Realitatea e că toate părțile beligerante in WW2 au comis crime de război. Păi ce au fost Hiroshima și nagasaki și incendierea dresdei? Ce să mai zicem de crimele comise de ruși... Până și evreii au comis atunci acte reprobabile. In 2008 Lituania a cauzat un scandal în lumea din sfera de influență SUA când a început cercetare penală a unor foști partizani pro URSS evrei pentru crime împotriva umanității. Deci, vorba lui Jordan peterson: "fă-ți ordine în propria casă mai întâi apoi critică lumea"...
  0
  2
  Raportează
 • postat de Florin
  Vineri, 20 Iulie 2018 15:35
  82.137.9.***
  Referitor la comentariul de mai jos, salvini e de acord cu mutarea ambasadei Italiei în Israel la Ierusalim iar corbyn, liderul laburist, este acuzat de evreii britanici de "antisemitism"... Conceptele cu care operează jude se pare că nu se prea privesc cu lumea reală...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Goyishe kop
  Vineri, 13 Iulie 2018 02:32
  82.137.8.***
  Idea că acest film este "antipopulism" este hilara. Cine sunt "populiștii antisemiți" pe plan mondial?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Lup moralist
  Marți, 10 Iulie 2018 17:16
  82.137.9.***
  Inca ceva dacă imi permiți. Că Eminescu etc erau "antisemiți". Da ce e aia un "antisemit"? Există un test de sânge, un test genetic în această privință? Te naști unul? Devi unul? Când? Când spun evreii? Când spune jude? Da farage sau dodon sunt "antiromani" cumva? Crezi că acceptă apelativul? Daca ai trai in UK farage te-ar putea da in judecata daca l-ai numi așa. Cum ai dovedi că e un "românofob"?
  "Antisemit" este termenul pe care îl folosesc evreii naționaliști și oameni ca jude pentru cei ce nu sunt "filosemiti"...
  Totdeauna trebuie folosit cu ghilimelele de rigoare. Ești numit astfel. Niciodată nu spui "da sunt un prost, un rasist, un om rău" fara ironie! Gândesc prea mult pentru un lup, fie el și moralist?... Ah, nu gândesc corect, politic corect... Mea culpa. Lupii iubesc libertatea.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Salomon morel
  Marți, 10 Iulie 2018 05:24
  82.137.9.***
  Evreii ii numesc pe ai lor care critica istoria sau națiunea evreiască "evrei care manifestă ura de sine", faimoasa "judischer selbsthass". Nu ii numesc evrei nesovini, evrei generoși, evrei de conștiință, evrei liberali, evrei de stânga. Evreii "conștiință a umanității" care primesc premii Nobel pentru pace sunt evrei ca Eli wiesel, care era și "de stânga" și pro-israel și anti-antisemit...
  Nu te-ai întrebat de ce evreii din România nu se lauda cu Nicolae steinhardt care e un mare scriitor?...
  Dar jude al nostru daca continua tot așa va deveni un candidat credibil pentru premiul Nobel...premiul acela care îl dau suedezii cui vor mușchii lor...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Julia brystiger
  Luni, 09 Iulie 2018 02:22
  82.137.12.***
  "noi" ne include și pe noi, evreii din România? Eu că evreu roman trebui sa îmi fie și mie rușine de ce au făcut "romanii" la Odessa? Dar că ungur roman, sau că grec roman sau că german roman? Credeți că și lui Iohannis trebuie sa ii fie rușine?
  Știți de ce întreb?pentru că noua evreilor nu se reproșează că Ana Pauker et Co a fost de-a noastră.
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.