Global Village - o călătorie în jurul lumii, în patru ore

Global Village - o călătorie în jurul lumii, în patru ore

Graţie eforturilor voluntarilor şi ale mamelor acestora, standul românesc a fost cel mai îmbelşugat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

A fost aglomeraţie mare pe platoul din faţa Sălii Sporturilor, vineri după-amiază, 3 august 2018, când 70 de studenţi străini şi voluntari AIESEC au organizat, la Galaţi, Global Village, eveniment ajuns deja la a VIII-a ediţie. Au fost reprezentate peste zece ţări, de pe toate continentele, cu obiceiurile, simbolurile, delicatesele şi dansurile tradiţionale.

Gălăţenii prezenţi au putut degusta din bucatele pregătite de studenţi, au împărtăşit opinii şi s-au mişcat pe ritmuri tradiţionale. Cele mai căutate s-au dovedit a fi standurile celor din Taiwan, Hong Kong şi Indonezia. Aici, curiozitatea i-a împins pe gălăţeni să guste din bucatele frumos aşezate pe masă: orez cu legume şi felii de varză sau ouă în sos de soia, stropite din belşug cu ceai negru tradiţional.

Interesantă a fost prezentarea lui Axl Cezeliano, un profesor în vârstă de 20 de ani, venit din Indonezia să predea educaţie europeană. Tânărul dascăl a ţinut să le povestească gălăţenilor despre două feluri tradiţionale de mâncare din ţara lui natală: carne de vită uscată şi usturoi prăjit.

Rusia a fost reprezentată cu succes de clătitele cu carne şi de colţunaşii cu legume. O fată frumoasă, îmbrăcată în costum tradiţional, te îmbia să le guşti pe toate. Alături de ea, câţiva voluntari din Cehia aveau pe mese, pe lângă colacii cu mac şi brânză, şi câteva bancnote, o listă de expresii şi câteva suveniruri.

Grecia a adus la Global Village tot arsenalul: Zorba era uşor de recunoscut după batoanele cu susan şi celebra salată grecească şi tzatziki. La standul celor din Maroc era mare agitaţie: tinerii voluntari nu mai pridideau să îşi trateze "musafirii" cu ceai aromat şi cu dulciuri. Lângă ei, turcii împărţeau rahat şi halva, dar şi orez cu pui în foi de salată.

Nu putem încheia prezentarea fără standul românesc, care era cel mai îmbelşugat. Graţie voluntarilor AIESEC Maria şi Andreea (şi a mamelor lor), care au muncit o zi întreagă, România a fost reprezentată plenar prin mămăliga şi fasole, hamsii, sarmale, chifteluţe dar şi prin cozonac şi chec, spre deliciul participanţilor.

Însă provocarea nu a fost doar pe tărâmul bucatelor. Pentru că pe platoul de la Sala Sporturilor a existat şi un DJ, voluntarii au reuşit să se exprime şi prin dans. Fiecare din cele zece state participante a arătat, prin reprezentanţii săi, câte ceva din moştenirea culturală. "A fost o călătorie în jurul lumii, în patru ore. Voluntari de pe toate continentele au gătit, au dansat, au răspuns cu răbdare la întrebările vizitatorilor, au împărtăşit experienţe, gânduri. Evenimentul s-a adresat celor curioşi să cunoască noi obiceiuri şi tradiţii", a declarat Cătălin Cristea, preşedintele AIESEC Galaţi. Global Village e un eveniment axat pe schimbul de informaţii multiculturale, în care studenţi voluntari se fac cunoscuţi comunităţii prin tradiţii şi obiceiuri.

AIESEC este o organizaţie globală, non-politică şi non-profit condusă de studenţi sau absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior.

Citit 1423 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.