FOTO | Festivalul ”Iosif Ivanovici” a fost o încântare. Şi în chioşc (şi pe Esplanadă) fanfara cânta...
Foto: CCDJ

FOTO | Festivalul ”Iosif Ivanovici” a fost o încântare. Şi în chioşc (şi pe Esplanadă) fanfara cânta...
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fanfare "Iosif Ivanovici", încheiat pe 5 august, după trei seri târzii de adevărat regal al muzicilor româneşti de alămuri, a început cu un emoţionant omagiu adus compozitorului re/cunoscut în toată lumea acum un centenar, Iosif Ivanovici. Emoţionant, Fanfara "Valurile Dunării", care continuă o "tradiţie ce datează din anul 1832, o dată cu înfiinţarea primei Fanfare Militare în cadrul Regimentului de Marină 11 Siret", fanfară a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ), dirijată de maestrul Marin Boroghină, a interpretat un minirecital Ivanovici: recent redescoperitul Marş al Regimentului 11 Siret, urmat de celebrul vals în lume "Valurile Dunării" (preluată de Strauss într-un turneu românesc, lucrarea a fost întâi tipărită, din greşală, sub numele marelui vienez, la New York) şi, cu sprijinul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", a urmat aria personajului Ivanovici din opereta "Muza", de George Grigoriu!

Pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde s-au adunat seară de seară peste 1.500 de melomani, dar şi pe Faleza inferioară sau în Grădina Publică, festivalul organizat de CCDJ sub egida Consiliului Judeţean a încântat publicul cu cinci orchestre din România şi una din Republica Moldova (fanfara din Turcia a trebuit să-şi contramandeze în pripă venirea).

A evoluat Orchestra model a Departamentului trupelor de carabinieri din Republica Moldova, Condusă de mr. Oleg Cazacu, Maestru în Artă, lector universitar al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, formaţie cu trofee câştigate în Franţa şi Italia, inclusiv premiul preşedintelui Italiei, drept "Cea mai bună orchestră de paradă" în 2015.

Orchestra de suflători "Valahia" din Giurgiu, condusă de fondator, dirijorul Virgil Peţanca, trupă cu două albume înregistrate şi  participări la festivaluri internaţionale, a fost însoţită de formaţia sa de majorete, "Step Up", a maestrulului coregraf Tania Moga.

Muzica Militară a Forţelor Navale Române Constanţa, cunoscută în întreaga Europă, l-a avut în frunte pe dirijorul col. Cornel Ignat, doctor în muzică.

Fanfara de copii şi tineret "Promenada" Câmpia Turzii, dirijor Sorin Sălăjan, smulgea Locul I la Festivalul de la Malgrat de Mar - Spania.

Nu în cele din urmă, Fanfara şi majoretele Clubului Copiilor Târgu Secuiesc - dirijor prof. Gyergyay Barna, coregrafie Kiss Katalin.

Foto CCDJ și Iulia Kelt

Citit 2427 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 20:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.