Expresii trăsnite dar şi... nefericite!

Expresii trăsnite dar şi... nefericite!

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
1 comentariu

O tânără care a supravieţuit unei serii de operaţii estetice (buze, figură, sâni, fese etc.) şi care acum evoluează în show-uri cu o anumită doză de risc, după ce a fost o vreme asistentă TV, se bucură când primeşte un buchet de flori de la un admirator tainic. Reacţia gazelei de noapte este următoarea: "Mulţumesc pentru floricelele primite, dar nu ştiu cine este destinatarul".
Sigur, rostirea are două cusururi, care de altfel îi conferă farmec şi candoare. Primul cusur ţine de folosirea cuvântului "floricele", care poate trece drept echivalentul românesc al pop-cornului. Tânăra se va fi gândit de bună seamă la "flori", dar a vrut să le alinte un pic şi a recurs la o formă diminutivală, fără să-şi pună problema că lumea s-ar putea întreba dacă, în alte rânduri, cadoul nu a constat în seminţe, alune, boabe de porumb sau nuci prăjite. Al doilea cusur ţine, desigur, de confuzia dintre "destinatar" şi "expeditor". Tânăra domniţă nu-şi dă seama, dar ştie foarte bine cine e destinatarul: ea însăşi. Cel care îţi trimite un cadou îl expediază pe adresa ta şi devine astfel expeditor. Cadoul îţi este destinat ţie, ceea ce înseamnă că eşti destinatarul lui. Hai că nu-i greu.
Un domn care a avut suficient curaj să se lase numit la un moment dat ministru al Educaţiei declară într-o conferinţă de presă că "Noile manuale vor fi pilotate cu copii în vară, în summer camp". Dincolo de acest summer camp, care putea fi la fel de bine "tabără de vară" şi care s-ar putea să fi fost folosit pentru evitarea unei repetiţii, ceea ce atrage atenţia e caraghioslâcul "manualelor pilotate". Cum adică? Oare ce pregătire trebuie să aibă pilotul ca să piloteze un manual? Câte ore de simulare îi trebuie? Şi ce fel de manual e? Cu două sau cu patru motoare? Câte locuri are? Cum sunt îmbrăcate stewardesele şi care e vârsta lor medie? Glumă-glumă, dar acest gen de participiu ridicol apare din ce în ce mai des în vorbirea curentă. După betonul elicopterizat şi pacientul temperaturizat (căruia i s-a luat temperatura, adică), iată acum şi manualul pilotat. Ce a vrut să spună de fapt curajosul ministru? Nimic altceva decât că noile manuale vor fi testate în cadrul unui proiect-pilot cu ajutorul elevilor dintr-o tabără de vară.
Putem aminti, de asemenea, şi replica de la una dintre conferinţele de presă din primărie, anume "Întrebarea este la fel de stupidă ca adresantul!". Vă las pe voi să ghiciţi cine era adresantul!

Sursa: Radu Paraschivescu - "Pastila de limbă"

Citit 1031 ori Ultima modificare Joi, 24 Ianuarie 2019 17:52

1 comentariu

 • postat de Teo Chirvase Luni, 28 Ianuarie 2019 08:28 188.24.203.*** Link la comentariu
  0
  0

  Confuzia aceasta o putem intalni si la D-na Prim Ministru!
  Deplorabil...

  Teo C.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.