Ilie Negrea a descoperit Galaţiul în… Grecia

Ilie Negrea a descoperit Galaţiul în… Grecia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Colecţionarul pregăteşte un album al Galaţilor vechi *

Colecţionarul gălăţean Ilie Negrea deţine peste 1.500 de cărţi poştale cu imagini din Galaţiul vechi - perioada 1890 – 1930 - şi intenţionează să realizeze un album dedicat vechii urbe. Comentariile de informaţie istorică la ilustraţii le va scrie cercetătorul Tudose Tatu.

Dl Negrea ne-a arătat şi modelul care l-a inspirat în această iniţiativă: un album superb dedicat Brăilei de odinioară, realizat de istoricul Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, cu ilustraţii puse la dispoziţie de un colecţionar de cărţi poştale din… Constanţa. Căci aşa se întâmplă cu imaginile: migrează! Astfel, cele mai multe dintre cărţile poştale pe care le are colecţionarul gălăţean nu provin din anticariate locale sau de la donatori gălăţeni, aşa cum aţi putea crede, ci din… Grecia.

După ce a ieşit la pensie, fostul şef de proiecte de la ICEPRONAV s-a angajat, pentru câţiva ani, la o firmă străină, tocmai în Grecia. Acolo a putut descoperi ilustrate româneşti la preţuri mult mai mici decât în ţară. De pildă la târgurile de numismatică, timbre şi cartofilie. Este unul foarte important şi la Braşov. 

Prima carte poştală cu Galaţiul a cumpărat-o însă într-o excursie, pe vremea când lucra la ICEPRONAV: a găsit-o în Bulgaria.

Inginerul gălăţean colecţionează timbre şi cărţi poştale de prin ’47, din şcoală adică. Filatelia, în special, a fost o pasiune pentru mulţi copii români.

Şi mai târziu, în vremea comunismului, se puteau cumpăra timbre străine, de o anume sumă de bani în valută, iar la asociaţiile filatelice (la Galaţi era plin sediul de la „Spicul”!) veneau copii să facă schimb de timbre. Existau şi cataloage internaţionale, însă pentru „meseriaşii” în domeniu.

Copiii obţineau timbre foarte frumoase, din Qatar de exemplu, la schimb pentru nişte „vechituri” mult mai scumpe însă, pe care colecţionarii în vârstă ştiau să le achiziţioneze şi să le vândă bine.

Când erau scoase din ţară, aduceau bani frumoşi fără efort, într-o cutie de chibrituri sau pe capacul unui ceas. În timp ce alţii se chinuiau să transporte şi să treacă prin vamă fragile servicii de cristal  sau ii româneşti, ca să le vândă peste hotare…

Printre cele mai scumpe  timbre pe care le-a colecţionat dl Negrea sunt cele supratipărite: stabilizarea leului din 1947 a redus drastic valoarea monedei naţionale şi timbrele încă nevândute au intrat din nou în tiparniţe, tipărindu-se peste preţul vechi cel nou.

Preţioase, dar nu pentru ochii nepoftiţi, erau emisiunile de timbre interzise: cele cu trecerea Prutului în ’41, cu mareşalul Antonescu sau cu regele Mihai…

Acum e preţioasă coliţa dedicată lui Gheorghe Gheorghiu Dej la moartea acestuia… Alte vremuri…

Comentariu foto: Colecţionarul Ilie Negrea e înconjurat de o lume de amintiri

Citit 2216 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.