Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Dacă în vorbirea de zi cu zi absenţa virgulei din enunţuri poate fi uşor trecută cu vederea, lucrurile se complică atunci când ne referim la limbajul scris. Dintre toate greşelile de punctuaţie întâlnite în limba română, folosirea incorectă a virgulei este de departe eroarea cel mai des întâlnită.

Exemplul clasic este cel al virgulei puse între subiect şi predicat, caz în care folosirea semnului de punctuaţie este interzisă. „Poliţiştii brăileni, au oprit în trafic două autoturisme pe raza comunei…”, scrie într-un comunicat de presă dat de o instituţie a statului. De parcă nu ar fi deja suficient, din comoditate sau din neştiinţă, greşeala este uneori transcrisă ca atare în articole de presă, iar internetul este plin de astfel de exemple. În „Îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie”, publicat în 2005, este precizat clar că „Nu se desparte prin virgulă subiectul de predicat”.
Destul de frecvent, cuvintele de adresare aflate în cazul vocativ şi apoziţiile nu sunt încadrate de virgulele necesare, lucru subliniat de Wikipedia în ghidul „Elemente problematice ale limbii române”. Astfel, nu vom scrie şi nu vom pronunţa „Trei Doamne şi toţi trei!”, ci „Trei, Doamne, şi toţi trei!”. La fel, varianta corectă este „Ioana, prietena mea, a plecat din ţară”, şi nu „Ioana prietena mea a plecat din ţară”.
Greşit este şi ca în enunţurile în care, pentru concizie, este omis verbul, lipsa acestuia să nu fie marcată cu o virgulă. Greşit: „România în finala Eurovision”; corect: „România, în finala Eurovision”.
Virgula trebuie folosită şi înaintea conjuncţiilor adversative „dar”, „iar”, „ci”, ca în exemplele: „Am fost să achit datoria, dar ghişeul era închis”, „Ramona a vrut să îi dea cartea, iar el a refuzat” şi „Nu eu l-am dezamăgit pe el, ci el pe mine”.
Virgula nu se pune nici între verb şi complementul său prepoziţional „Reprezentanţii societăţii civile au mers, la instalarea noului guvern”. Nu în ultimul rând, arată Ghidul amintit, virgula nu trebuie folosită nici înainte de „şi” copulativ: „1.200 de euro ca să stăm aici, şi încă 500..”. Varianta corectă este: „1.200 de euro ca să stăm aici şi încă 500…”.

Citit 1548 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 17:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro