Pamflet. Coronavirusul: Galațiul, izolat de 30 de ani

Pamflet. Coronavirusul: Galațiul, izolat de 30 de ani
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Orașul nostru este complet izolat de restul lumii, la fel cum se întâmplă cu mari metropole din China, lovite de blestemul coronavirusului ucigaș. Totuși, nu mai avem motive de supărare, iată că înțelegem abia acum, în 2020, cât de bine am reușit să ne baricadăm în calea molimelor omenirii.

Băștinașul cu revelații

Trebuie să admitem că unele proverbe autohtone au fost inventate doar ca să iasă la număr, cel mai penibil dintre ele fiind următorul: “Să-i dea Dumnezeu românului mintea cea de pe urmă!” Sau o fi doar zicătoare, însă ideea este aceeași. Al nostru, urmașul lui Decebal și Traian, manifestă deseori pragmatism și este mai conservator și decât însuși londonezul. E adevărat, trebuie să aibă ceva de câștigat din asta. În sud-estul țării, dacul și romanul au avut de-a face cu o specie aparte, astfel că în regiune a luat naștere un român atipic, băștinașul lovit de revelații, vizionarul cu puține clase. De pildă, municipiul Galați, cu toate că întregul județ se cere inclus în ecuație, a luat încă de acum trei decenii măsuri ca să preîntâmpine răspândirea coronavirusului apărut abia în anul 2020! Nemaipomenit. 

Picătura românească

Iată unul dintre motivele pentru care chinezii au fost prinși pe picior greșit: în mileniul al treilea, bătrânul fluviu Dunărea este încă traversat cu bacul la Galați și Brăila. Este că nu v-ați gândit, alde Chan și Lee? V-ați cam grăbit cu tehnologia: omul nu trebuie tentat de păcatul călătoriei, subconștientul său are nevoie de picătura românească. Nț, nu mai e chinezească de prea multă vreme, iar mai-marii zonei au avut din 1990 un plan foarte bine făcut. Aeroportul este doar o poveste, ca să nu iasă discuții că nu se gândește cineva la dezvoltarea acestei aglomerări urbane, autostrada pare tot un basm. Și dacă ar apărea un asemenea drum de mare viteză, care ar aduce cu el toate nenorocirile globului, el ar trece pe la Focșani, nu pe la noi. De ce să ne îmbolnăvim noi? Să plângă mama lor, nu mămica.  

Interzis pe la Focșani?

Primăria Galați a luat decizia în luna decembrie a anului trecut să desființeze și liniile de tramvai din oraș, tot ca să mai stăm pe acasă. Explicația oficială e din alt film, ni se spune că vor fi modernizate rutele. Normal, suntem încă în Uniunea Europeană și nu putem să vorbim pe șleau despre distrugerea sau subdezvoltarea (a se citi chiar sabotarea) propriei infrastructuri. Unul dintre angajații municipalității ne-a spus, la umbra anonimatului, că până și alăturarea localităților Liești, Ivești și a celorlalte până la Tecuci, ca să-ți piară cheful de a mai circula vreodată, face parte din marele plan. „Nu este deloc întâmplător, deși e mai de multă vreme. Iar în scurt timp va fi interzisă și artera Hanu Conachi – Focșani”, a adăugat acesta.

Gripa Păcii

Șase zile? Doar să schimbi tonerul

* Și dacă ar fi ajuns virusul de laborator din China pe meleaguri covurluiene, tot n-ar fi avut spor. Ne-am fi tratat cu toții, fără cozi și fără nervi, la Spitalul Județean. I-am fi putut ajuta și pe asiatici...

* Cine poate să creadă că la Wuhan va fi construit un spital în numai șase zile, așa cum a ordonat Partidul Comunist Chinez? E doar propagandă, se știe foarte bine în România că șase zile durează numai pentru a schimba tonerul din imprimanta care ar urma să listeze proiectul pe baza căruia se va aștepta un an și jumătate Certificatul de Urbanism. Apoi, cam peste alți doi-trei ani pot începe lucrările, ca să fie sistate la numai câteva luni după.

* Când un autobuz din Galați ia foc, încă un virus din China plesnește de ciudă. Nu se mai poate răspândi, nu poate lăsa urmași. 

* Sperăm ca nici podul peste Dunăre, de la Brăila, să nu fie finalizat, iar încetinirea activității de la baza acestui proiect ne dă speranțe. Toată ziua s-ar plimba chinezii cu mașinile pe deasupra Dunării, ar veni de la Măcin cu tot felul de bacterii și microbi. 

* Drumul de ocolire a municipiului Galați pare să fie istorie. Adio, coronavirus nenorocit! 

(Corona)Vin Rușii

Centrul de tratare a dependenților de putere

Multe și încurcate sunt viciile omului. După alcool, păcănele, flagel luat în vizor de însuși viceprimarul Picu Apostol Roman, pornografie și droguri, la Galați va fi tratată și de dependența de putere. De ce să fii sclavul propriei existențe? „Pentru a avea un trai mai bun”, pare să vină răspunsul de după perdea. Rămâne să vedem cine își va revendica argumentația, politicienii locali fiind invitați să participe la ședințele de terapie ale lăcașului care va fi ridicat în Valea Țiglinei. Fix în păduricea insalubră (foto) de lângă stadionul Dunărea. Așa să-i ajute Sfânta Rectificare Bugetară!

Păcănelu Ploieșteanu

IMUNITATE (cod roşu de îngheţ) de Submarin Cosorescu

Sunt cel mai subţire rahat cu prerogative

de pe străzile ţării mele şi ale oraşului meu,

am discipoli cu grămada, râvnesc la mai mare,

unii mă ocolesc, alţii mă gâdilă ca pe-un zeu!

 

Sunt cel mai tare rahat cu/fără portofoliu 

din toate ungherele patriei mele sărace,

fac prozeliţi şi valuri şi atmosferă împuţitoare 

mai rău decât cocseria, odihnească-se în pace!

 

Sunt cel mai serios rahat dintre ciracii mei, 

miros adevărat, cum se cuvine şi cum se cade,

locuiesc exact cum şi pupăza din tei,

sunt contaminant, însă mă bucur de imunitate!

 

Umblu deghizat, port capul gol cu mustaţă, 

sunt înfipt ca un băţ într-un rahat mărmurit!

Hai, spor la muncă...eu am treabă mare – 

gata, că am îngheţat ca un...membru de partid!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 5408 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2020 13:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.