Campanie VL - Să vorbim corect! Vreo şi vreun, nu vre-o şi vre-un

Campanie VL - Să vorbim corect! Vreo şi vreun, nu vre-o şi vre-un
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mai ales pe internet, cuvântul „vreo” apare de multe ori scris sub forma „vre-o”. La fel se întâmplă şi cu „vreun”, pe care îl putem întâlni, în diferite contexte, scris ca „vre-un”. Este greu de înţeles de unde au apărut aceste confuzii, din moment ce regula este cât se poate de clară: variantele corecte ale acestor termeni sunt întotdeauna „vreo” şi „vreun”, fără excepţie.

„Îi spun vre-o două de o să mă ţină minte”, găsim scris pe un forum în care mai mulţi părinţi se ceartă pe subiectul vaccinării obligatorii. Cei mai mulţi fac această greşeală din neştiinţă. Potrivit normelor gramaticale ale limbii române, cratima uneşte doi (sau mai mulţi) termeni care au înţeles de sine stătător. Aplicând regula în cazul variantei „vre-o”, cuvântul „vre-” nu are niciun înţeles de unul singur, motiv pentru care nu poate fi despărţit prin cratimă de „o”. Aşadar, întotdeauna trebuie să scriem: vreo, vreun, vreuna, vreuneia, vreunul, vreunuia şi vreodată.

Dacă „vre-” nu are sens, „vreo” şi „vreun” înseamnă, potrivit DEX-ului: „I. 1. Care este un (sau o) oarecare; careva. 2. Aproximativ. (Cu valoare adverbială) Cam, circa. Vreoi doi”, dacă îndeplineşte funcţia de adjectiv pronominal nehotărât, şi „II. Cineva, oarecine, oarecare, careva (în forma vreunul, vreuna), dacă este pronume nehotărât”.

Cuvântul săptămânii

Pentru cuvântul săptămânii din această săptămână am ales un termen despre care se vorbeşte obsesiv în ultima perioadă. Este vorba despre substantivul coronavirus. Contrar a ceea ce ar putea crede mulţi oameni (fapt demonstrat de milioanele de căutări înregistrate de site-uri precum Google), coronavirusul nu are legătură cu berea mexicană Corona Extra. Astfel, temutul virus nu este nici „virusul Corona” şi nici „virusul berii”, aşa cum au căutat pe internet mulţi internauţi. Potrivit definiţiei de pe dexonline.ro, coronavirusul este un „virus zoonotic (comun oamenilor şi animalelor - n.r.) din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecţiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară şi înveliş de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară”.

Citit 5302 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2020 20:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.