Oancea, file de istorie

Oancea, file de istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comuna Oancea visează la un muzeu local * Deocamdată, două cămăruţe pline de comori de istorie sau tradiţie locală stau înghesuite în Căminul Cultural care are nevoie de reabilitare *

Trei căşti germane din Al Doilea Război Mondial, o puşcă mitralieră recuperată dintr-o fântână părăsită, un număr de identificare ce se punea la gâtul fiecărui soldat neamţ, o schijă şi un corn bizar al vreunui animal preistoric. Stau toate adunate într-o încăpere care adăposteşte un început de Muzeu local în comuna Oancea.

O scrisoare din lagăr cu cerneala ştearsă de ani şi de ploi, din care doar începutul mai e lizibil: „Scumpul meu soţ…”. Fotografia din tinereţe şi carnetul de militar al celui care a fost sergent major Spiru Guju, un localnic din Oancea.

Aici a început războiul când mareşalul Ion Antonescu a rostit celebrul „Români, vă ordon, treceţi Prutul!”. Atunci, satul a ars complet.

Trei monumente amintesc de jertfa soldaţilor români, unul săpat în marmură de Carrara (FOTO 1) în timpul lui Carol II.

În sala alăturată, fote, ii, cămăşi populare, opinci şi obiecte recuperate din lada de zestre a bunicii ori din chilerul bunicului: piese de la războiul de ţesut, un fier de călcat cu cărbuni, un duium cu care se treierau spicele, adunate cu greu de la oamenii din sat.

Icoane vechi, în care sfinţii abia se mai disting, un brevet de pe timpul lui Carol cu semnătura lui, actul original de temelie al Troiţei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, un covor ţesut la 1929… au fost adunate cu pasiune de viceprimarul liberal al Oancei, Pericle Avădanei (FOTO 3).

Visul lui este să înfiinţeze un veritabil muzeu local într-o casă ridicată în stil tradiţional şi acoperită cu stuf, aşa cum e moda locului.

Deocamdată, cele două odăiţe pline de comori de istorie locală stau înghesuite în Căminul Cultural, care ar avea nevoie de reabilitare ca de aer. Proiect există, dar cine dă bani pentru asemenea ambiţii culturale?

Citit 923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.