Urmează un muzeu 3 D la Galaţi!

Urmează un muzeu 3 D la Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unic în lume: expoziţia de bază a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – tridimensională * Asta este  dorinţa conducerii muzeului * Mai „tare” decât efectul „Avatar”! * Liviu Ciubotaru şi Teodor Tănase au lucrat contratimp *

„Insula dinozaurilor”, prima „peliculă” 3 D (tridimensională, adică) produsă la Galaţi, îi fascinează nu numai pe copii! Şi adulţii se înghesuie acum la noul cinematograf  3 D de la Grădina Botanică!

Cândva, în 1895, publicul care dădea năvală la cel de-al doilea film din istorie, realizat de fraţii Lumiere - cel care prezenta intrarea unui tren în Gara Toulon - se retrăgea, ca şi acum, îngrozit atunci când locomotiva bidimensională, alb-negru, înconjurată de aburi albi-negri, venea parcă spre public!

Astăzi aşa ceva nu ne mai sperie, nici măcar color, dar atunci când un dinozaur în trei dimensiuni aparente îşi întinde colţii spre tine, sau atunci când pietrele vin chiar spre capul tău, ori când un mamut calcă parcă peste tine, mulţi dintre adulţi, chiar cu inimă zdravănă, simt nevoia să se ferească…

Producătorii spun cu mândrie că au reuşit performanţa de a aduce şi mai aproape de public animalele create de ei, decât se întâmplă în faimosul film 3 D al zilei, „Avatar”… Iar imaginile au chiar şi poezie, ca acel fluture-monarh care stă pe botul dinozaurului carnivor…  

Un muzeu… în trei dimensiuni!

Mădălin Şerban (FOTO 2), director ştiinţific la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, ne-a spus că intenţionează să extindă această atracţie, făcând unicat din muzeul gălăţean:

„Este primul muzeu din România care face film 3 D şi, dacă ne ajută Dumnezeu, vrem să facem toată expoziţia de bază în acest fel, ca să fim singurul muzeu din lume care face asta”, ne-a dezvăluit directorul Şerban intenţiile de viitor.

Copilaşii vor… „sânge”!

Am avut ocazia să stau de vorbă cu doi dintre tinerii împătimiţi (FOTO 3) care au lucrat la filmul cu dinozauri, o bijuterie de 7 minute.

Ei au făcut şi un filmuleţ pentru copiii mai mici, cu peştişori şi peisaje subacvatice, însă unii dintre micuţi sunt dezamăgiţi: vor mai degrabă senzaţii tari, cu dinozauri sau chiar cu… ceva sânge, că de la desene animate s-au învăţat cu mai multă violenţă. Greu să faci şi plăcere şi educaţie în acelaşi timp…

Tânărul Liviu Ciubotaru este grafician, absolvent al  Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii „George Enescu” Iaşi. A făcut şi design industrial la Iaşi.

Teodor Tănase a terminat Facultatea de Piscicultură, este inginer. A lucrat iniţial în Muzeu, apoi şi-a găsit cariera ca programator.

Şi-au făcut o mică firmă şi au încheiat un contract de prestări servicii cu muzeul. Au achiziţionat echipament pentru obţinerea sunetului „tridimensional”, ochelari speciali care permit alinierea imaginilor care vin pe ecran din două proiectoare. Costisitoare sunt şi echipamentele cu care se produce filmul propriu-zis.

Cât costă un astfel de studio? Pe gălăţeni i-a costat vreo 70.000 de lei. S-au hotărât să producă propriul film după ce-au constatat că achiziţia unui film ar fi costat vreo 10.000 de euro numai licenţa de difuzare pe an!

Gălăţenii aveau deja banii băgaţi în aparatură performantă. „Noi eram presaţi să deschidem cinematograful, dar n-aveam filmul!  Ne-am zis: ce ne facem?! Şi am făcut filmul acesta cu dinozauri în două săptămâni şi jumătate…”.

Acum  lucrează la un al treilea film, cu subiectul încă secret, dar gurile rele spun că ar fi vorba despre o poveste…

Din păcate, nu există şi televiziuni 3 D în România. Şi în străinătate, abia începe moda...

În premieră internaţională, la viitorul campionat mondial de fotbal din Africa de Sud se va transmite în 3 D, ne spun creatorii gălăţeni, parcă cu speranţă într-un viitor…. tridimensional.

„Noi putem face şi filme de 3 ore, dar pe cine să intereseze? Sunt foarte scumpe…”

Când vor avea şi românii un „Avatar” al lor? E – încă – un adevărat… avatar. În sensul de metamorfoză, bineînţeles…

Citit 1077 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.